Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Skönhet

Så får du din blandhy i balans

blandhy

En av de vanligaste skandinaviska hudtyperna är blandhy, det vill säga yttorrhet, torr hud på kinderna och oljig och glansig hud i T-zonen. Så vad ska man då göra, använda olika produkter och rengöringsserier för olika delar av ansiktet? Hälsa & Fitness hudterapeut har svaret på hur du tar hand om din blandhy på bästa sätt.

I allmänhet brukar man säga att det finns fyra stycken grundhudtyper: torr hy, normal hy, blandhy och fet hy. Vilken hudtyp vi har beror till stor del på våra gener och anlag, och därför är man också till stor del fast med den hudtyp man har hela livet – bortsett från att de allra flesta ofta brukar bli torrare i huden ju äldre man blir.
Med det sagt så finns det sedan oavsett om man har torr eller fet hy en mängd olika tillstånd som huden kan visa upp, däribland akne, finnar och stora porer, extremt känslig hy, pigmenteringar, yttorrhet och rosacea. Samtliga dessa problem är tecken på att huden reagerat på något, det kan röra sig om allt från klimatförändringar, stress, hormonobalans, dåligt näringsintag, att man inte rengör huden eller smörjer in sig med rätt produkter, och många gånger kan symptomen försvinna lika fort som de kommit.

Därmed inte sagt att det inte finns dem som tvingas leva med problemhy livet ut, eller att det inte kan kännas nog så jobbigt att ha ett varierat hudtillstånd även om problemen inte är kroniska. Det man kan göra förutom att skydda huden, ta hand om sig och genom sin livsstil försöka påverka de faktorer som kan orsaka obalans i huden är då att med rätt produkter för just sin egen hud hålla problemen i schack.
– En blandhy är en hud där du har en ökad talgproduktion i vissa delar av ansiktet, oftast i den så kallade T-zonen, det vill säga pannan, näsan och hakan, och en mer normaliserad talgproduktion i resten av ansiktet, det vill säga på kinderna och ut mot hårfästet, förklarar hudterapeuten Linda Sandberg.

Annons

Upplever du att din hud känns obalanserad och både stramar och känns fet på samma gång? Är du torr fast du egentligen har en fet hy/blandhy och inte helt sällan får finnar i ansiktet? Känner du dig ofta glansig i ansiktet framåt eftermiddagen och upplever att makeupen sällan sitter snyggt i ansiktet så här dags?

– Att känna sig både torr och fet på samma gång är väldigt vanligt. Oftast så har du en så kallad yttorrhet, vilket kan bero på ett kallt/torrt klimat eller att du använder för starka produkter i ansiktet. Detta resulterar i en torr och stramande känsla på huden samtidigt som du kan uppleva att du blir glansig och att huden känns fet framåt eftermiddagen, förklarar Linda.

Vad som har hänt är att det översta hudlagret, epidermis, har bildat en torr hinna, antingen på grund av yttre faktorer eller att man själv överbehandlat huden med för starka och uttorkande produkter.

Behandla rätt
För en blandhy krävs det nästan alltid att du anpassar din hudvård efter vilken årstid det är, då det är vanligt att huden kan kännas torrare under vintern och fetare sommartid.
– Peela huden med en skonsam peelingkräm en till två gånger i veckan och använd en som ger mycket fukt men lite mindre fett. En bra rengöring som tar bort makeup och orenheter effektivt utan att torka ut är A och O. 
Är du yttorr så rekommenderar jag även starkt ett fuktighetsgivande ansiktsvatten, vilket så klart är bra även om du har en relativt balanserad hud!

Att behandla en stramande blandhy, med ett hudtillstånd av lätt akne eller uppkomst av finnar, med starka aknepreparat leder bara till ökad risk för högre talgproduktion och dålig fuktbalans. På sikt blir effekten den totalt motsatta vad man önskar, eftersom talgproduktionen ökar samtidigt som yttorrheten hindrar talget från att tränga ut och balansera det översta hudlagret, och istället bildas talgproppar (finnar och tilltäppta porer).

Har man blandhy ska man aldrig vara rädd för fukt, inte ens om huden känns riktigt fet i T-zonen. En glansig och oljig hy, som i perioder eller konstant dessutom är yttorr, behöver massvis med fukt. Dock inte den rikaste fuktighetskrämen med massvis med fett i, utan förslagvis ett återfuktande serum i kombination med en lätt fuktkräm. Gå inte på med för starka produkter som är utvecklade för riktigt fet hy eller svår aknehud, utan välj produkter som balanserar talgproduktionen istället och bidrar till en bra fuktbalans.

Vad gäller makeup kan det också vara värt att nämna att man inte ska använda produkter som täpper till. Linda menar att för blandhy så gäller generellt samma regler som för alla andra hudtyper när det kommer till makeup, nämligen att välja sådant som är av hög kvalitet.
– Mineralsmink brukar funka alldeles utmärkt på en blandhud eftersom de mattar ner samtidigt som de har en bra täckningsförmåga, utan att täppa till huden.

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.