Annons
Annons

Kända veganer

Kost 1 Feb 2016

Musiker, skådespelare, komiker, politiker och idrottare – allt fler vill äta veganskt på heltid. Skälen till varför tycks skilja sig från person till person. En del blir veganer av etiska orsaker, vissa av miljömässiga. Andra är mer intresserade av de personliga hälsoeffekterna. Hur som helst så hoppas vi att det är en trend som håller i sig. Här är några kändisar som har tagit steget och skippat animalier helt!

Bill ClintonClinton

Precis som sin forne vapendragare Al Gore har USA:s 42:e president Bill Clinton sagt farväl till köttet. 2011 gjorde han omställningen till att bli vegan. ”Jag mår bra och har, tro det eller ej, fått mer energi”, säger Clinton själv. Under sin tid som president höll Bill Clinton inte sin kärlek till hamburgare och skräpmat hemlig, men efter att ha genomgått en rad hjärt-kärl-relaterade kirurgiska ingrepp 2004–2010 har hans syn på kost och hälsa förändrats.

Mike Tyson

För att vara en man som har gjort sig ökänd genom att tugga på andra mäns öron förvånade nog Mike Tyson många när han slutade äta kött 2Tyson012. Anledningen till att boxaren helt har slutat konsumera animaliska produkter är enligt honom själv att han vill leva ett mer hälsosamt liv. Efter många år av drogmissbruk och ett hårt leverne var Tysons kropp sargad. ”Jag hade ledförslitningar, högt blodtryck, och det kändes som jag skulle dö”, har han berättat för sportkanalen ESPN. ”Sedan jag blev vegan har mina problem minskat.”

Al Gore

Med tanke på att han är en av världens mest kända miljHEFI-1508-A-038-A-5ökämpar är det kanske inte så konstigt att Al Gore i slutet av 2013 bestämde sig för att bli vegan. Den före detta amerikanske vicepresidenten lever numera på en kost helt fri från kött och mejeriprodukter. Gore, som 2007 belönades med Nobels fredspris för sitt arbete med att skapa opinion kring den globala uppvärmningen, har varit tystlåten kring orsakerna bakom sitt dietskifte, men att anta att de är klimatrelaterade vore nog inte alltför långsökt. Enligt FN står köttindustrin för 18 procent av världens växthusgasutsläpp.

Carrie Underwood

”Min veganism grundar sig i en oro över var maten kommer ifUnderwoodrån”, säger Carrie Underwood som 2005 vann den fjärde upplagan av talangjakten American Idol. Sångerskan var bara 13 år när hon blev vegetarian. Beslutet kom som en följd av att hon insåg vilket öde som väntade djuren på familjens farm. Nästa steg, att bli vegan, tog hon när hon upptäckte att hennes kropp mådde bättre utan laktosprodukter. 2007 utsågs Carrie Underwood till ”sexiest vegetarian celebrity” av organisationen PETA.

Russel Brand

Russell Brand – komikern bakom boken Revolution – hade varit Brandvegetarian sedan 14 års ålder när han 2011 också blev vegan, efter att ha sett den omtalade dokumentären Forks over knives. Sitt beslut annonserade han på Twitter med raderna: ”Jag är numera vegan, hej då ägg, hej Ellen!” – vilket var en hälsning till den populära talkshowvärdinnan Ellen Degeneres som blivit känd för sitt djurrättsengagemang. Sedan dess har han ofta försökt uppmuntra andra till att ta samma beslut. ”Jag förstår inte varför någon ska behöva förlora livet bara för att du vill ha något att snaska på”, har han bland annat sagt.

 

TEXT: Jenny Ahonen FOTO: IBL

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.