Dallasburgare
4 portioner
Burgaren
1½ dl valnötter
½ dl havregryn
2 burkar svarta bönor à 400 g, ca 6 dl kokta
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk majsstärkelse
1 msk sojasås
2 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad koriander
1 tsk senapspulver
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
Svartpeppar
Olivolja att pensla med
Dallassallad
200 g vitkål
1 morot
1 syrligt grönt äpple
1 rödlök
1 dl krossad ananas
1½ dl majonnäs, t.ex. äggfri
Salt
Svartpeppar
Till servering
4 hamburgerbröd
Skivad saltgurka
Rostad lök
Burgare
1. Mixa valnötter och havregryn i en matberedare. Häll av spadet från bönorna och skölj dem i vatten.
2. Låt rinna av och släng ner i matberedaren. Mixa till en hyfsat slät puré. Skrapa sedan ner i en skål.
3. Hacka den gula löken och vitlöksklyftan fint. Vänd ner i bönröran tillsammans med majsstärkelse, sojasås, paprikapulver, oregano, koriander, senapspulver, spiskummin, salt och svartpeppar.
4. Forma till fyra biffar och pensla med olivolja. Lägg på grillen tills de får en fin yta.
Sallad
1. Strimla vitkålen och riv moroten grovt. Hacka äpple och rödlök fint.
2. Blanda ihop vitkål, morot, äpple, rödlök, krossad ananas, majonnäs, salt och svartpeppar i en skål. Grilla bröden lätt. Fyll med de nygrillade burgarna och toppa med Dallassallad, skivad saltgurka och rostad lök.
Receptet är hämtat från: Vegan BBQ av Mattias Kristiansson (Massolit Förlag) kan du köpa på akademibokhandeln.se för 229 kronor.