Måltider baserade på baljväxter som bönor och ärtor är mer mättande än rött kött och kan dessutom hjälpa dig att gå ner i vikt, enligt en nypublicerad studie från Köpenhamns universitet.
Forskning har gång på gång visat att ett högt proteinintag är gynnsamt för dig som vill bygga muskler och gå ner i vikt. Detta samtidigt som vi i större utsträckning äter mer vegetarisk mat, uppmanas av Livsmedelsverket att inte äta mer än 500 gram kött och charkuterier i veckan och ständigt får rapporter om köttindustrins negativa miljöpåverkan. En svår balansgång, kan många då tycka. Fram tills nu.
Kunskapen om hur baljväxter som bönor och ärtor mäter sig mot kött när det gäller mättnad har tidigare varit begränsad, men en ny, dansk studie visar nu att proteinrika måltider bestående av bönor och ärtor ökar mättnadskänslan i jämförelse med proteinrika måltider med gris- och nötkött.
I studien deltog 43 unga män som serverades tre olika måltider där biffar av antingen bönor/ärtor eller fläsk-/nötkött var huvudingrediensen. Förutom att studiedeltagarna höll sig mätta längre efter att ha ätit bönor och ärtor visade studien även att de åt tolv procent färre kalorier i efterföljande måltid, jämfört med om de ätit kött innan.
Man tror att anledningen är att baljväxterna innehåller mer fiber än kött. Det är också värt att notera att en mindre proteinrik måltid med bönor och ärtor var lika mättande som måltiden med kött – vilket kan motbevisa den allmänt vedertagna tron om att man måste äta mycket protein för att hålla sig mätt. Istället tror man nu att en fiberrik måltid, med mindre protein, kan ge precis samma effekt.