Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://halsafitness.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons
Promotion

5 anledningar att dricka koffein innan träning

HELA DENNA ARTIKEL ÄR EN ANNONS

CelsiusDet finns många kosttillskott som påstås göra mirakel för din träning – men koffein är en av få tillskott som verkligen har en vetenskapligt bevisad effekt. Här är fem anledningar till varför du bör dricka koffein innan du tränar.

1. Träningen blir mindre jobbig
Visst, träning ska inte vara en dans på rosor – det ska vara jobbigt och du ska behöva ta i. Men genom att inta koffein upplevs träningen faktiskt mindre ansträngande. I en studie kunde man till exempel se att den upplevda ansträngningen minskade med hela 5 procent, något som resulterade i en stor prestationshöjning (1).

2. Du blir mer uthållig
Under konditionsträning vet vi att det finns mängder av fördelar med att inta koffein. I en meta-analys, där man har gått igenom tidigare studier på ämnet, kom man fram till att koffein förbättrade prestationen med hela 12,3 procent. Allra mest nytta gjorde det under långvarig konditionsträning (2). De där 12 procenten gör stor skillnad när du väl är där i löparspåret!

3. Du kan lyfta tyngre vikter
Koffein har inte bara positiva effekter för dig som vill springa eller cykla långt, utan också för dig som vill lyfta tunga vikter. I en studie kunde deltagarna lyfta 11 procent tyngre vikter i bänkpress och 12 tyngre i benpress när de drack koffein, jämfört med när de inte gjorde det (3).

4. Du får bättre fokus
När du är trött eller när gymmet är fullt av andra personer som distraherar dig kan det vara svårt att fokusera på det du ska göra – att träna. Men faktum är att koffein kan hjälpa dig även här. Man har i flera studier sett att koffein hjälper dig att koncentrera, även under träning (4).

Annons

5. Du får bättre minne
Den sista punkten är visserligen inte direkt kopplad till träning, men är ändå värd att nämna. Koffein hjälper dig inte bara att bli pigg – forskning har visat att det också ger dig ett förbättrat minne upp till ett dygn efter att du har konsumerat det (5).

Vilken koffeinkälla är bäst?
Många tänker förmodligen på kaffe när de hör koffein, men faktum är att kaffe inte ger den prestationshöjande effekten. Att dricka energidryck är därför ofta ett bättre alternativ. Dock är många av energidryckerna du hittar i affärerna fulla av socker och onödiga tillsatser. Celsius är däremot en vitaminrik energidryck som är helt sockerfri och innehåller naturliga färg- och smakämnen. Dessutom innehåller det massvis av andra hälsosamma ämnen som:

– Ingefära, som har positiv effekt på nervsystemet och matsmältningen.

– Grönt te, som bidrar till en normal fettmetabolism.

– Krom, som normaliserar blodsockernivåerna.

Källor
1, 2, 3, 4, 5.

Den här artikeln är en annons i samarbete med Celsius.

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Annons
Annons
Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga