Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Promotion

Därför är bra ekonomi viktigt för den mentala hälsan

Att dålig ekonomi kan orsaka stress är nog ingen överraskning. De allra flesta av oss känner någon som åtminstone under en viss period upplevt att pengarna inte räckt till, och då är oron inte långt borta. Har man exempelvis ett bolån, barn eller endast en deltidstjänst kan en svag ekonomi vara tillräcklig för att orsaka sömnlösa nätter. Hur ska man då gå tillväga för att få en ordnad ekonomi? Vad krävs för ett sunt ekonomiskt sinne?

Så påverkas vi av ekonomiska bekymmer

Till vilken grad vi kan bli påverkade av ekonomiska bekymmer är givetvis en individuell fråga. Det beror bland annat på hur betydliga problemen är samt ett flertal andra faktorer. Om de ekonomiska problemen endast är tillfälliga behöver de inte ha någon alltför stor påverkan. Säg att du varit arbetslös i ett år men ska påbörja en heltidsanställning om tre månader. Då kan du gå igenom en lite jobbigare period, men du vet med dig att allt kommer att lösa sig. Du ser ljuset i slutet av tunneln. Skulle du då ha en del smålån eller krediter att betala av kan du lugnt samla dina lån eftersom du vet att du snart får medel att sköta amorteringen.

Däremot finns det många människor som har långvariga ekonomiska bekymmer och som inte ser någon räddning inom en snar framtid. Hur blir man påverkad då? Enligt studier som gjorts av bland annat Australian Psychological Society är ekonomiska problem den största orsaken till stress. Det konstaterade man i rapporten “Stress and Wellbeing Report” som gavs ut år 2017. Men hur påverkar stressen vår hälsa och träningslust?

Hur påverkas vår hälsa och träningsrutin av stress?

En av stressens vanligaste effekter är viktuppgång. Det beror på en ökad utsöndring av kortisol, som har visat sig kunna öka mängden fett i kroppen. Men viktuppgången är ofta även ett resultat av minskad fysisk träning. När vi känner oss oroliga upplever vi ofta att vi måste försöka lösa våra problem, och då sjunker motivationen att träna. Stressen att inte klara av att betala räkningarna i tid kan också resultera i nedstämdhet och till och med depression. Det gör i sin tur att vi både fysiskt och mentalt upplever att vi inte orkar träna. Istället kan vi få för oss att börja tröstäta.

Annons

Enligt “Stress and Your Heart” som gavs ut av Harvard Publications år 2013 verkar det också finnas en koppling mellan stress och hjärtsjukdomar. Även blodsockret ökar av en ökad stressnivå, och för dig med diabetes kan stress även få en rad andra effekter.

Vad innebär en ordnad ekonomi för den mentala hälsan?

Den mest självklara fördelen med en ordnad ekonomi är sinnesfrid. Att kunna betala räkningarna i tid och dessutom ha pengar kvar känns naturligtvis lugnande. Har du dessutom besparingar kan du känna dig extra trygg.

Det här lugnet medför också stabilitet, och gör dig starkare om oförutsedda saker skulle ske. Vid exempelvis sjukdom, problem i nära relationer eller andra oväntade utmaningar behöver du i alla fall inte oroa dig för hur du ska klara dig ekonomiskt. Den här aspekten gör att vi känner oss säkrare på oss själva och vår förmåga att klara av svårigheter i livet.

En stabil, stressfri tillvaro gör också att vi känner oss piggare. Då blir vi också mer motiverade att investera i vår hälsa. Vi får en mer positiv syn på saker och ting, och fysiskt orkar vi mer, vilket oftast leder till förbättrade matvanor och ökad fysisk aktivitet. Mer träning medför i sin tur att bl.a. större mängder endorfiner utsöndras i kroppen, vilket får oss att må bättre. På sätt hamnar man i en positiv spiral.

Hur får man ordning på sin ekonomi?

För det första bör du se över dina inkomster och utgifter. Finns det några onödiga utgifter som du skulle kunna vara utan? Titta också på vilka tjänster du använder, till exempel Netflix, Spotify, mobilabonnemang och liknande. Varför inte jämföra elavtal och gå över till ett billigare alternativ?

En annan viktig aspekt är naturligtvis att ha en så hög inkomst som möjligt, framförallt om du har väldigt låg lön eller skulder. Ett tips är att hitta ett extra jobb som gör att din månatliga inkomst ökar.

Du bör också prioritera att betala av eventuella lån, och undvika att ansöka om fler. Många kreditupplysningar sänker din kreditvärdighet, vilket kan göra det svårare för dig att bli beviljad ett lån om du verkligen skulle behöva det i framtiden.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.