Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Skönt liv

Himmelsk ljusshow i Norge

Himmelsk ljusshow i NorgeDet sägs att norrskenet är något alldeles extra i år, så Hälsa & Fitness packade väskan och drog till den norska ögruppen Vesterålen.

Jag ligger på en tillfrusen sjö i norra Norge, mysigt inbäddad i en sovkostym (tänk dig en sovsäck med ben). Ovanför mig dansar norrskenet runt på himlen som en grön ljusrök. Jag är helt mållös – synen är fantastisk!

Redan samma kväll som vi anlände till Sortland Hotell på ögruppen Vesterålen, som ligger strax norr om Lofoten, tog våra guider med oss upp till de mörka, snötäckta bergen så att vi skulle kunna få en första skymt av ljusfenomenen. Norrskenet har rykte om sig att vara svårflirtat, men redan första kvällen på plats hade vi fantastisk tur.

Det är faktiskt så att alla som hoppas på att få se norrskenet under 2013 har extra goda chanser att inte komma hem besvikna. Norrskenet bildas när solpartiklar reagerar med jordens magnetfält och just nu är solaktiviteten väldigt hög. Perfekt läge för norrskensjakt med andra ord – experterna säger att norrskenet under resten av året kommer att vara det klaraste på 50 år.

 

Varför åka till Vesterålen?
Sortland, på ögruppen Vesterålen, är en av världens bästa – och dyraste – platser att beskåda norrskenet på. När en ostfralla kostar 70 spänn och en flaska vin 400, är det inte något för budgetresenären. Det kan vara smart att boka en resa där vissa måltider är inkluderade i priset, så att du i alla fall får koll på budgeten i förhand. Och den fantastiska platsen är verkligen värd priset – här snackar vi ren och skär eufori! Landskapet är så rent och orört, och frånvaron av ljusföroreningar gör det till en fantastisk plats att se norrskenet på. En liten varning är dock på sin plats: om sikten inte är klar finns det ingen garanti för att du kommer att få se något norrsken. Du kan ha alla pengar i världen och fortfarande åka härifrån utan att ha lyckats få syn på det. Som tur är finns det fler äventyr att göra här än att spana in norrskenet!

Annons

 

Bortom norrskenet
Det finns mycket mer att se på Vesterålen än norrskenet – plötsligt finner jag mig själv hoppandes från den ena foten till den andra uppe i bergen iförd snöskor. Snön knarrar under mina fötter, och jag blir så varm att jag kan skala av ett klädlager trots det annars så kyliga vädret. Enligt våra guiders instruktioner bär vi med oss våra viktigaste saker i ryggsäckar. Till vår hjälp har vi även siberian huskyn Kyla som bär vårt dricksvatten på ryggen.

Det är lätt att komma in i snöskotekniken. Snöskorna, som fästs direkt på våra stövlar, har breda ytor som hjälper till att fördela kroppstyngden så att man inte sjunker ner i snön under vandringen. Flåset får sig dock fortfarande en utmaning, inte minst när vi pulsar i djupsnö. Jag känner att benen och höftböjarna får sig ett rejält träningspass, samtidigt som stavarna hjälper till att träna axlar och rygg. En snabb överslagsräkning tyder på en kaloriförbränning på runt 600 kalorier i timmen, så vi är tacksamma när vi når en liten stuga i skogen där älgkött och grönsaker tillagas åt oss över öppen eld. Nästa dag är det dags för en utmanande tur på längdskidor, men det vackra landskapet som omger oss gör att vi totalt glömmer bort att det stundtals är riktigt jobbigt.

 

Åka hundsläde – varje kvinnas dröm?
Vårt nästa äventyr äger rum på fast mark, i vildmarkerna runt Vik. Vi ska åka släde efter ett gäng ystra siberian huskys – något jag drömt om sedan jag var liten. Vi hör hundarnas ivriga gläfsande och tjutande redan innan vi får syn på dem. De är mindre än vanliga huskys, men betydligt tuffare än de ser ut. Vi får lära oss att dessa tappra varelser – 10 hundar drar tre vuxna i varje släde – ofta är ute på turer om 80 mil i stöten. De intelligentaste hundarna placeras längst fram, och svarar lyhört på varje kommando från hundföraren.

Vi tillbringar de kommande fem timmarna framfarandes genom snötyngda skogar innan det är dags att binda upp hundarna och njuta av något varmt att dricka i lavon – de norska samernas variant av kåtan eller indianernas tipi. Väl inne i värmen kan jag konstatera att dagen blev precis så magisk som jag hade hoppats!

 

Ren, någon?
Det skulle vara synd att besöka dessa öar utan att få uppleva renar på nära håll. Under besöket i den norska samebyn får vi först lära oss mer om själva rennäringen, innan det blir dags att ge sig ut på en ren- och älgsafari i jakt på de kringströvande djuren. Vi värmer oss sedan runt en sprakande eld i en lavo, med en skål rykande het rensoppa, en delikatess med en smak som hamnar någonstans mellan nötkött och lamm. Våra guider berättar att köttet är rikt  på antioxidanter och har ett högt vitamin- och mineralinnehåll på grund av att renarna bara äter lavar, ljung, örter och bär. Det hela låter väldigt bra, men jag kan inte säga att jag är helt övertygad – bara tanken på att äta upp Rudolf  lämnar en bitter eftersmak…

Min resa till den fascinerande ögruppen Vesterålen är något jag aldrig kommer att glömma. Med så mycket att göra på dagarna, och spänningen i att jaga norrskenet på natten, är Norge helt klart en av mina favoritländer. Landskapet, djurlivet, det välkomnande folket – och så klart, norrskenet. Ett sista tips dock: om du möter en same, fråga honom inte hur många renar han har – det är som att fråga någon hur mycket pengar de har på banken. Oops!

 

Resefakta
På visitnorway.se hittar du massor av information om Vesterålen som lockar med midnattssol, norrsken, valsafari, fiske och vandring. Den klassiska Hurtigruten (resa med båt längs den norska kusten) stannar dagligen i Vesterålen vid Risøyhamn, Sortland och Stokmarknes. Läs mer på hurtigrutenresan.se.

AV: Lucy Miller och Sara Valfridsson FOTO: Paul Goldstein/Exodus

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.