Forskningen om tarmfloran har tagit stora kliv framåt och visar att våra tarmbakterier påverkar allt från immunsystemet till humör och sjukdomsrisk. Detta skriver tidningen vetenskaphalsa.se.
En kommunikationscentral i kroppen
Tarmfloran gör mer än att bryta ner mat – den fungerar som en central för signaler till andra delar av kroppen. Cirka 80 % av immunförsvaret finns i och runt tarmen, och bakterier kan påverka både metabolism och inflammationsnivåer. Forskning kopplar även tarmflorans sammansättning till sjukdomar som Alzheimers och typ 2-diabetes.
Påverkar humör och psykisk hälsa
Tarmen producerar 90 % av kroppens serotonin, vilket påverkar vårt humör och sömn. Studier tyder på att stress och stillasittande försämrar tarmfloran, medan motion och bra kost förbättrar den. Det finns även samband mellan tarmfloran och psykiska diagnoser som ADHD och depression, vilket forskarna nu undersöker vidare.
Tarmfloran är individuell
Tarmfloran formas tidigt i livet och påverkas av genetik, miljö och livsstil. Ny forskning visar att vissa livsmedel ger större hälsoeffekter för vissa personer beroende på deras bakterieflora. I framtiden kan detta leda till mer individanpassade kostråd.
Lätt att påverka – men kräver kontinuitet
Koständringar kan snabbt förändra tarmfloran, men om man återgår till sin gamla diet återgår också bakteriesammansättningen. Studier har visat att exempelvis rågbröd kan förbättra tarmfloran redan efter en natt.
Vägen framåt
Forskningen om tarmfloran utvecklas snabbt och ger nya insikter om hur bakterier påverkar hälsa och sjukdom. En mångsidig flora är viktig, och genom rätt kost och livsstil kan vi optimera vår tarmhälsa för både fysiskt och psykiskt välmående.