Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

5 myter om styrketräning för tjejer

Skivstång2Vi kvinnor tar allt mer plats på gymmet – men de finns fortfarande många myter om styrketräning för tjejer. Vi reder ut några av dem.

1. Man måste akta sig för att inte se ut som en man!
Många tjejer är rädda för att bygga muskler och se bulkiga ut – en rädsla som är helt obefogad. Det är till och med vetenskapligt bevisat nu, som vi har skrivit mer om här. Eftersom vi kvinnor har en annorlunda hormonuppsättning än män har vi betydligt svårare för att lägga på oss muskelmassa. Dessutom känns det som en gammaldags inställning att muskler skulle vara något manligt – en tjej som lyckas bygga stora muskler är precis lika kvinnlig som någon utan.

2. Tjejer borde följa särskilda träningsprogram
Det finns många träningsprogram som sägs vara speciellt skräddarsydda för kvinnor – ofta innehåller de lättare vikter, fler repetitioner och många övningar för rumpan och benmusklerna. Men även om vi kvinnor har svårare att bygga muskler än vad män har så innebär det inte att de reagerar på något annat sätt. Träna basövningar, gör max 12 repetitioner, och se till att alltid lägga på tyngre vikter för att fortsätta utmana dig själv så kommer du få resultat oavsett vilket kön du tillhör.

Annons

3. Genom att träna med lätta vikter kan du bygga långa och slanka muskler
En vanlig missuppfattning är att det finns särskilda träningsformer som ger dig långa och tonade muskler, till skillnad från de stora och bulkiga vi nämnde i den första punkten. Det kan handla om att använda lättare vikter, att stretcha, träna pilates eller vad som helst – huvudsaken är att det inte fungerar. Antingen växer dina muskler eller så gör de inte det, du kan inte påverka vilken form de har. De där tvåkiloshantlarna är alltså bara slöseri med tid, anledningen till att du inte ser några bulkiga muskler är att du inte bygger några över huvud taget.

4. Tjejer behöver särskilda kosttillskott
I många kosttillskottsaffärer kan du hitta speciella kosttillskott som är gjorda för just det kvinnliga könet. Du känner ofta igen dem på den rosa etiketten och det höga priset. För nej, tjejer behöver inga speciella kosttillskott – när det handlar om proteinpulver, kreatin, PWO och andra kosttillskott som intas i samband med träning kan vi använda precis samma som män. Undantaget är vitaminer och mineraler, till exempel har ofta kvinnor ett större behov av järn eftersom vi blir av med det under mensturationen.

5. Det går att punktförbränna
De flesta har förmodligen hört att det inte går att punktförbränna fett, det känns som att vi tjatar om det hela tiden. Ändå ser man många tjejer på gymmet som spenderar minst hälften av träningspasset åt situps och annan magträning – och det är förmodligen inte en stark och hälsosam core som är målet i de flesta fallen. Om du vill minska fettprocenten är det kosten som är nyckeln, och styrketräningen är ett viktigt verktyg för att behålla muskelmassan under tiden.

Läs mer om träning:

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.