Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

7 dåliga gymvanor

TjejDe här dåliga vanorna bör du undvika för att få resultaten du förtjänar av din gymträning.

1. Du tävlar med andra på gymmet

Det här är ett vanligt misstag eftersom vi alla vill framstå som bäst. Det gör att vi vill vara den som springer snabbast på löpbandet och den som lyfter tyngst vikter. Det är såklart bra att du vill förbättra dig, men träning ska handla om att utvecklas i förhållande till sig själv – och inte till de andra i din närhet. Dessutom är det inte bra att alltid springa snabbast och lyfta tyngst, ibland kan du behöva lättare pass även om det inte ser lika bra ut utifrån.


2. Du vet inte vilka tillskott du tar

Kosttillskott kan hjälpa din träning på många olika sätt. En PWO kan vara utmärkt för att ge dig energi för att orka träna, proteinpulver eller aminosyror är jättebra för att bygga muskler och det kan vara bra att inta kolhydrater under träningen om du verkligen behöver prestera. Men om du inte vet varför du tar ett visst tillskott kan träningen påverkas negativt. Till exempel är kolhydrater under träningen bara nödvändigt för dig som tränar extremt hårt under en lång tid. Om du tränar för att gå ner i vikt är det direkt kontraproduktivt eftersom du får i dig extra kalorier. Tränar du på kvällen kan det vara en dålig idé att inta en PWO med mycket koffein eftersom det kan göra att du får svårt att somna på natten. Och även om proteinpulver är bra för att bygga muskler och minska fettmassan så kan de färdigblandade varianterna som du köper på gymmet innehålla socker och andra onödiga ingredienser. Ni förstår kanske poängen?

Annons


3. Du gör samma sak varje gång

Du har ett träningsprogram där det står hur ofta du ska träna. Det kanske känns välbekant och bekvämt att göra samma sak varje gång, men det kommer hindra dina resultat. När du börjar följa ett träningspass kanske det är lagom med tre set med tio reps med 20 kilo i en viss övning. Två månader senare kommer det dock vara för lätt om du har tränat regelbundet. Då kommer du antingen behöva göra fler set, fler repetitioner eller lägga på en tyngre vikt för att komma vidare i träningen och få resultaten du vill ha.


4. Du går upp tidigt för att träna

Det är inget fel med morgonträning, problemet uppstår när du skippar din skönhetssömn för att hinna med träningspasset innan jobbet eller skolan. För lite sömn kan ha negativa konsekvenser på din hälsa, bland annat eftersom du får en ökad utsöndring av hormonet kortisol som gör det svårare att bygga muskler och minska fettmassan. Så om morgonen är den enda tiden på dagen då du kan träna bör du se till att gå och lägga dig i tid så att du är utvilad när väckarklockan ringer.


5. Du tror att “no pain, no gain”

Är du en sådan som går till gymmet med inställning att du ska “kriga”? Tar du i så mycket du kan i alla set och ser till att du inte kan göra en enda repetition när du är klar? Tänker du att ett pass är bortslösat om du kan lyfta armen utan problem efteråt? Du är inte ensam, men forskning visar att du inte alltid bör göra så många repetitioner som möjligt eller lyfta med maximal vikt hela tiden. Genom att dra ner på intensiteten kan du träna mer explosivt och utföra övningarna med bättre teknik, och dessutom kommer muskeln återhämta sig snabbare så att du kan träna oftare. Och det kan definitivt vara en bra idé att göra eftersom forskning har visat att du bör träna alla muskelgrupper minst två gånger i veckan för bästa resultat.


6. Du tar inte i

Det finns de som tror att de måste ge allt de har varje gång de tränar – och så finns det de som inte anstränger sig alls. De lämnar aldrig komfortzonen och lägger ner hantlarna så fort det börjar bränna i musklerna. De går runt på gymmet och pratar med vännerna eller sitter med mobilen hela passet. Ja, även om forskning visar att du inte alltid behöver träna så hårt du kan så innebär det inte att du kan hänga runt utan att ta i över huvud taget. Våga bli obekväm och utmana dig själv, utan att för den sakens skull bli “krigartypen” – även om det kanske låter tråkigt så är lagom bäst även här.


7. Du lyssnar på “bro science”

“Bro science” är ett begrepp som beskriver påståenden som sprids utan vetenskapligt belägg. Namnet kommer från att det tidigare främst var snubbar på gymmet som spred dessa “sanningar”, men självklart kan även tjejer sprida bro science. Bro science kan till exempel vara din vän på Facebook som berättar att kilona har trillat av efter att hen började med ett särskilt tillskott. Det kan också vara personen på gymmet som berättar att vadmuskeln började växa enormt så fort hen vinklade ut benet några grader i en maskin. Det är såklart inget fel med att dela med sig av tips och att ta del av andra personers erfarenheter – så länge du inte sväljer allt med hull och hår. Kanske var det inte just den övningen som fick vaden att växa, utan att hen gick mer i vardagen? Och kanske vill personen som lovordar kosttillskotten sälja det och tjäna pengar? Kort sagt: behåll det kritiska tänkandet även innanför gymmets väggar.

Tags : gymträning

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.