Hälsa & Fitness
Träning

7 sätt träning kommer förändra ditt liv på

Genom att börja träna blir du inte bara mer vältränad – du får ta del av så många andra fördelar som gör att allt det där jobbiga med träning är helt värt det.

1. Du blir smartare
“I en svensk studie lät man en lågstadieklass ha gymnastik varje dag, istället för två gånger i veckan som de hade i vanliga fall. Dessa elever blev inte bara bättre på gymnastik, utan även i matte och svenska även om de inte hade studerat de ämnena mer. Det som är riktigt intressant är att personerna som hade extragymnastiken i lågstadiet även hade bättre betyg när de gick ut nian”, berättade överläkaren Anders Hansen, som har skrivit boken Hjärnstark, för oss i den här intervjun.

2. Du får bättre självförtroende
Träning, vare sig det är fokuserat på styrka eller kondition, kommer få dig att bli nöjd med dig själv. I början för att du ens tar dig dit och för känslan efteråt, efter ett tag för att du märker hur du utvecklas och kanske uppnår mål du hade satt upp. Du kommer inse att du kan mer än du tror – en inställning som säkerligen smittar av sig även på ditt jobb och din vardag.

Annons

3. Du blir lyckligare
När du tränar kommer du utsöndra endorfiner, som är en hormon som gör dig lyckligare. Faktum är att det ofta fungerar lika bra som antidepressiva mediciner för att behandla mild depression (även om du självklart inte ska sluta med några mediciner utan att prata med din läkare).

4. Du uppskattar slötiden
Om du varje dag går hem och sätter dig i soffan framför TV:n efter jobbet finner du nog inte särskilt mycket njutning av det – det går liksom på rutin. Men när du kommer hem från träningen och äntligen får slänga dig i soffan kommer du uppskatta det desto mer – för att inte tala om på dina vilodagar!

5. Du sover bättre
Brukar du ha svårt att sova, eller vaknar du kanske flera gånger om natten? Även då kan träning faktiskt hjälpa. I den här studien har man kommit fram till att träning är en riktigt effektiv metod för att förbättra sömnen.

6. Risken för cancer minskar
Enligt den här studien minskar träning risken för att drabbas av hela 13 olika typer av cancer. Det är något som är värt att tänka på när det känns tungt att ta sig till gymmen eller när den där sista intervallen känns alldeles för jobbig.

7. Du orkar mer
En förbättrad kondition och starkare muskler kommer hjälpa dig att klara vardagssysslorna lättare. Vore det inte skönt att för en gångs skull lyckas springa ikapp bussen till exempel?

Tags : träning
Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.