Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

7 vanliga misstag nybörjare gör på gymmet

 

GymmarÄr du ny på gymmet? Undvik de här vanliga nybörjarmisstagen!

1. Du är rädd för styrketräningsavdelningen
Många nybörjare vågar inte gå in till styrketräningsavdelningen eftersom de är rädda att folk kommer kolla på dem och att de ska se dumma ut. Istället står de på en crosstrainer eller ett löpband hela passet för att det känns mer bekvämt. Men sanningen är att alla som tränar har fullt upp med sig själva – skulle de ta sig tiden att stirra ut alla nybörjare skulle de inte själva ha tid till att träna.

Annons

2. Du tränar bara i maskiner
Att sätta sig i styrketräningsmaskinerna kan kännas som ett säkert och bekvämt sätt att träna på – men faktum är att det är långt ifrån lika effektivt som att träna med fria vikter, som till exempel hantlar eller skivstänger. Det finns massvis av fördelar med att träna med fria vikter istället för maskiner, som vi har skrivit om här. En av dessa är att du måste använda hela kroppen för att stabilisera dig, och därmed aktiverar fler muskler. Det innebär att träningen blir mer effektiv och att du ser resultat snabbare.

3. Du tränar för ofta
När gymträningen känns ny och spännande är det lätt att bli övertaggad, och gå in alldeles för hårt för det. Det är såklart bra om du tycker att det är kul att träna, men om du går från att aldrig ha tränat på gym till att träna varje dag ökar risken för att du drabbas av skador. Det är också stor risk att du tröttnar och lägger av om någon månad.

4. …eller för sällan
Det finns en annan grupp av nybörjare som gör precis tvärtom – de går till gymmet en gång varannan vecka och förväntar sig att få mirakelresultat. Det är såklart bättre att träna sällan än att aldrig göra det, men även här finns det en stor risk för att man tröttnar eftersom man inte kommer få de resultaten man hoppades på – något som gör det svårt att behålla motivationen.

5. Du är otålig
När du först börjar träna kommer resultaten komma med rasande fart – du kommer snabbt se hur musklerna växer och varje gång du tränar kommer du kunna lyfta tyngre och tyngre vikter. Det här kallas också för “nybörjargains”, av den tråkiga anledningen att det så småningom avtar. Börja därför träna med inställningen att det är ett livstidsprojekt du ger dig in på och ingen quick fix – annars riskerar du att bli otålig och sluta träna när resultaten inte längre kommer på löpande band.

6. Du utmanar dig inte
De första veckorna gick du till gymmet och gjorde en viss övning med en särskild vikt och fick jättebra resultat – varför inte bara fortsätta likadant? Ja, så tänker många, men för att fortsätta utvecklas när du blir starkare och bygger mer muskler måste du utmana dig själv. Lägg regelbundet på mer i vikt, gör fler repetitioner, minska vilan mellan seten eller öka svårighetsnivån på något annat sätt.

7. Du har “optinoja”
Du ska snart börja gymma – men först ska du läsa på om vilket träningsprogram som är mest effektivt, beställa hem de bästa kosttillskotten, köpa remmar, bälten och andra nödvändiga redskap samt snygga träningskläder såklart. Känner du igen dig? Då har du drabbats av optinojan, vilket innebär att du tror att alla delar av träningen måste vara helt optimala. Det kan såklart vara okej, men är sällan nödvändigt eftersom du som nybörjare kommer få bra resultat oavsett om du har det bästa träningsprogrammet eller bara ett medelmåttigt. Tiden du lägger på att hänga på träningsforum på internet hade du också kunnat spendera på gymmet istället.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.