Annons
Annons

8 oskrivna regler alla borde följa på gymmet

Träning 6 Feb

De här reglerna finns ofta inte nedskrivna, men om du följer dem kommer träningen bli trevligare för både dig och omgivningen.

1. Ge inga oönskade råd
Om det inte är helt nödvändigt för en persons säkerhet – till exempel om hen har lastat skivstången snett eller utgör en uppenbar fara för sig själv eller någon annan – bör du inte ge några råd om du inte har tillfrågats om det.

2. Dela med dig
Om någon väntar på ett böjrack eller en särskild maskin som du använder bör du dela med dig genom att låta personen göra sina set medan du vilar mellan dina. Det är extra viktigt om du planerar att använda den under en längre tid.

3. …med vissa undantag
Men det är inte alltid en bra idé att be om att få dela en maskin eller ett böjrack med någon – till exempel inte om er längd skiljer sig mycket. Då kan det krävas att ni lastar av vikterna, ändrar höjden och lägger på massor av vikter mellan varje set, något som kommer ta orimligt lång tid. Då är det bättre att du hittar på något annat att göra medan du väntar.

4. Ockupera inte flera redskap i taget
Ett cirkelpass bestående av marklyft med en skivstång, knäböj med en annan och bänkpress med en tredje är förmodligen riktigt tufft och effektivt – men så länge du inte är ensam på gymmet bör du undvika det, eller åtminstone låta andra träna mellan seten enligt regeln ovan.

5. Gör inte bicepscurls i böjracket
Om det finns en eller några få ställningar för knäböj är det inte okej att ta upp den platsen för att göra en övning som kan utföras någon annanstans – därav den allmänt kända regeln “curla inte i squatracket”.

6. Prata inte med någon mitt i ett set
Har du något riktigt viktigt eller intressant att berätta för någon på gymmet? Det spelar ingen roll, säg det inte när personen är mitt uppe i ett set. På samma tema så är hörlurar i öronen ett universellt tecken på att man inte är särskilt pratsugen, så undvik onödiga diskussioner med de som tränar med hörlurarna på.

7. Ställ tillbaka vikterna
Det här är i och för sig ofta en skriven regel, men viktig att påminna om. För dig kanske det inte känns som någon större grej när du lämnar kvar några viktskivor på skivstången, men för nybörjaren som behöver plocka bort dem kan det vara maxtungt.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.