Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

Är det en bra idé att springa med en kompis som är mycket snabbare?

Att springa i par kan vara till nytta för er båda, så länge ni tar er tid till att planera era löpturer.

En något snabbare kompis kan hjälpa dig sätta tempot – många studier visar att en kvickare löparkompis kan få fram det bästa i dig och din löpning, jämfört med när du springer ensam. En studie vid University of Essex från 2016 visade att närvaron av en motståndare i cykelspåret sporrade cyklisterna till en snabbare tid än de hade klarat på egen hand. Din kompis måste dock ta hänsyn till din förmåga och fart, och hela tiden sikta på att ligga ett halvt steg före, som om ni hade ett osynligt band mellan er. Kanske kan hen till och med agera vindskydd om det blåser!

Annons

Ni kan också testa tempoträning, där ni springer 20–30 minuter strax över normalfart – tänk bekvämt men jobbigt. Om ni ska jobba på hastigheten eller köra backlöpning kan ni båda följa samma upplägg utan att behöva matcha varandra hastighetsmässigt, eftersom distansen i varje intervall är kort och upprepas flera gånger, vilket gör att kompisen aldrig försvinner ur sikte. Vissa kan känna att ett uppmuntrande ord eller en blick kan göra att löpturen blir något lättare än när man springer själv, även om man inte springer sida vid sida hela tiden.

En annan taktik är att du själv sätter tempot och din kompis satsar på en återhämtande löptur. Löpare är ofta rätt dåliga på att hitta den där lätta och lediga löparstilen som krävs för att återhämta sig så din kompis kan öva på detta och lära sig springa långsamt utan att tumma på hållning och teknik.

På långa löpturer är det viktigt att du håller dig till ditt eget tempo. Låt din kompis springa ifrån dig om hen så önskar, för att sedan komma tillbaka till dig. Eller så kan kompisen sakta ner till ditt tempo. Det här kan vara svårt och kräva en hel del disciplin, så om det är möjligt kan det vara bra att övervaka tempot med en GPS-klocka eller app för att se till så att tempot inte ständigt ökar.

Ge inte upp din sololöpning helt dock, utan fortsätt med den också så att du kan lära dig mer om din kropp och hur du tolkar dess signaler.

 

Text: Sam Murphy och Lisa Degerlund Foto: iStock

Tags : GPSLöpning

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.