Hälsa & Fitness
Träning

Är du för tävlingsinriktad?

Tävlingsinstinkten kan hjälpa dig att prestera bättre på både jobbet och på gymmet – men det kan också gå för långt.

Att vara tävlingsinriktad innebär att man har en stark vilja att vara mer framgångsrik än andra. Det är en egenskap som vi hade stor nytta av när vi var tvungna att kämpa för vår föda, och redan 776 f.Kr tävlade man i Olympiska spelen. Det är ett tydligt bevis på att vi länge har gillat att tävla, eller hur? Men vår tävlingsinriktade sida kommer inte bara fram när vi är på en regelrätt tävling och kämpar för ett pris, utan också på jobbet, på gymmet, och inte minst på sociala medier…

Fördelarna
Oavsett om du går i skolan eller jobbar har du förmodligen någon gång känt att du vill prestera bättre än någon annan – eller kanske till och med bäst av alla. Det är tävlingsinstinkten, och den kan hjälpa dig att prestera bättre. När du vill vara bäst behöver du vara mer kreativ, innovativ och flitig. Det är också den här instinkten som hindrar dig från att bli för bekväm på jobbet eller skolan – du kan inte bara luta dig tillbaka och se på om du ska vara bättre än kollegan.

På samma sätt kan tävlingsinstinkten vara det som verkligen får dig att pressa dig själv på gymmet eller på löprundan. Kanske vill du springa fem kilometer snabbare än din kompis eller hamna på pallen vid det där loppet. Det är också en del av framgångsrecepten bakom crossfit – de flesta passen innehåller ett tävlingsmoment, där man antingen ska genomföra det så fort som möjligt eller klara så många repetitioner som man kan på en viss tid. I många crossfitboxar skriver man sedan upp resultaten på en tavla, något som kan motivera många till att ta i extra mycket.

Men att vara tävlingsinriktad handlar inte bara om att delta i tävlingar och prestera bättre än andra, det kan också handla om att tävla mot sig själv. Många som tränar på gym får motivation av att lyckas lyfta tyngre vikter än man klarade förra gången, eller göra fler repetitioner än för en månad sedan. På samma sätt så är de flesta som deltar i maraton inte ute efter en pallplats – de vill helt enkelt utmana sig själva och kanske bli bättre för varje gång.

Annons

Nackdelarna
Så, den tävlingsinriktade sidan kan hjälpa dig att prestera bättra på jobbet och skolan och peppa dig till att ta i mer på träningen. Men det finns också nackdelar. För de allra flesta är det helt enkelt inte möjligt att hela tiden lyfta tyngre än man gjorde förra passet. Alla som har tränat en längre stund vet att det kommer en platå då det helt enkelt inte går att öka vid varje pass. På samma sätt är det för de flesta inte hållbart i längden att jämt och ständigt försöka vara bäst på jobbet.

Tar vi in sociala medier i den här ekvationen blir det ännu tydligare att tävlingsinstinkten inte bara är av godo. För nu kommer den tävlingsinriktade sidan inte bara fram på jobbet, i skolan och under träningen – utan också i hemmet. För du har säkert också märkt att alla verkar bo i jättefina och städade hem? Att alla har barn som är extremt väluppfostrade? Att alla håller sig jättesmala trots att de står och bakar hemlagade cupcakes hela dagarna?

Ja, här har vi ett säkert recept för att känna sig otillräcklig, för de allra flesta klarar faktiskt inte av att vara bäst på allt hela tiden. Och kanske är det här också en av anledningarna till att allt fler kvinnor bränner ut sig.

Lösningen
Så hur kan vi ta vara på de positiva effekterna av tävlingsinstinkten, utan att gå in i väggen och få prestationsångest? För det första är det en bra idé att sätta dig ner och tänka efter för att komma fram till vilka områden av ditt liv du verkligen vill prioritera. Behöver du verkligen träna allra hårdast varje dag och samtidigt vara bäst av alla kollegorna på jobbet? Därefter kan du vara bäst på det som faktiskt betyder något – men ta det lugnare på andra områden.

Och sist men inte minst – tänk på att sociala medier inte är verkligheten. Det är enkelt att framställa något som betydligt bättre och vackrare än vad det egentligen är, kanske gör du själv så ibland? Personen som alltid verkar ha ett så välstädat hem kanske bara fotar det rummet som hen har orkat plocka iordning i, och det är inte ens säkert att de där bullarna är hemlagade bara för att de ligger på en plåt.

Och sist men inte minst – var snäll mot dig själv och ha inte så höga krav. Om du misslyckas med något betyder det inte att du är misslyckad.

TEXT: SARA DAHLSTRÖM FOTO: SHUTTERSTOCK

 

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.