Hälsa & Fitness
Träning

Så lite rör svenska barn på sig

Svenska barn rör på sig allt mindre, och störst är minskningen av steg hos 14-åringar.

Det visar en nypublicerad svensk studie där man i två omgångar har har låtit barn i åldrarna 8, 11 och 14 bära stegräknare. Den första undersökningen gjordes 2000 och den andra 2017, och utvecklingen är minst sagt skrämmande.

Resultaten visar att 8-åringarna rör sig ungefär lika mycket, men hos de äldre barnen kan man se en stor minskning av antalet steg på bara 17 år. Allra störst skillnad såg man hos 14-åringarna.

Ökad användning av mobiler

De 14-åriga flickorna rörde sig i snitt 24 procent mindre medan pojkarna rörde sig 30 procent mindre. 11-åringarna hade minskat den dagliga aktiviteten med i snitt 12 procent.

Annons

Så, varför rör svenska barn på sig mindre idag? Forskarna bakom studien menar att en bidragande orsak kan vara den ökade användningen av mobiler och surfplattor.

Källa

 

´

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.