Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://halsafitness.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons
Träning

Skippa smärtstillande i samband med träning

Brukar du använda smärtstillande i samband med att du tränar? En nypublicerad svensk studie från Karolinska Institutet visar att det är bäst att sluta med det. I studien deltog 31 personer som varje dag under åtta veckor antingen fick inta ibuprofen, som är det verksamma ämnet ibland annat Ipren och Ibumetin, eller acetylsalicylsyra som du hittar i till exempel Treo och Aspirin.

Annons

Under samma period tränade deltagarna två till tre gånger per vecka under kontrollerade förhållanden. Men trots att båda grupperna tränade likadant så fick deltagarna som tog ibuprofen bara hälften så stora muskelökningar som de andra.

Anledningen? Ibuprofen sänker inflammationer i kroppen, vilket även kan leda till en minskad träninsgseffekt. Ja, och så är det kanske inte en dum idé att stanna hemma om du har så ont att du behöver ta smärtstillande inför träningspasset från första början…

 

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

2 kommentarer

 1. Ni skriver “stanna hemma om du har så ont att du behöver ta smärtstillande inför träningspasset från första början…”

  Vi är många med kronisk smärta som behöver träna för att inte bli ännu sämre fysiskt.
  Vi har två val: Träna med smärtstillande eller inte träna alls.

  Jag tänker att ni kanske riktar er till de som ex har träningsvärk eller smärta efter en skada?
  Många har grym smärta av andra orsaker, eller av okänd orsak, och som inte riskerar att förvärra en skada vid träning. Vi får väl ta smällen med att inte bygga muskler lika bra som er utan NSAID (antiinflammatoriska smärtstillare) ?

  Ps. Jag såg inslaget på Nyhetsmorgon idag. TACK ?

Lämna en kommentar

Annons
Annons
Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga