Hälsa & Fitness
Träning

Träna efter menscykeln – få bättre resultat

MensarBygg muskler, bli mer explosiv och starkare genom att anpassa träningen efter din menstruationscykel!

Det visar en studie, gjord av Lisbeth Wikström-Frisén från Umeå Universitet. I den deltog 59 kvinnor, som under en fyra månader lång period fick träna styrketräning under olika delar av menstruationscykeln. Deltagarna var indelade i tre grupper:

Annons
  • Grupp 1 tränade fem pass i veckan under de två första veckorna av menstruationscykeln, och ett pass i veckan under de två sista veckorna.
  • Grupp 2 tränade tvärtom – ett pass i veckan under de två första veckorna, och fem pass i veckan under de två sista.
  • Grupp 3 tränade tre gånger per vecka under hela perioden.

Resultaten visade stora skillnader mellan grupperna – och det var grupp 1 som hade bäst resultat. Deltagarna i den gruppen hade förbättrat muskelstyrkan, muskelmassan och hopphöjden, medan man inte kunde se några signifikanta skillnader alls hos grupp 2. Grupp 3, som tränade tre pass i veckan under hela cykeln, förbättrade hopphöjden och muskelstyrkan men fick ingen ökad muskelmassa.

Anledningen? Under de två första veckorna producerar du mer östradiol och mindre progesteron, vilken har en gynnsam effekt på tillväxten. Samma resultat gällde för de som åt p-piller. Plötsligt har du alltså ett riktigt bra verktyg för att optimera träningen. Det här innebär inte att du bör skippa träningen helt och bara ligga på soffan under de två sista veckorna av menstruationscykeln – men det kan vara en bra idé att lägga den största träningsvolymen under de första veckorna.

Tags : Mensträning
Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.