Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://halsafitness.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons
Träning

Träning med eller utan bälte

dumbbell weight and weight beltÄr bältet ett bra redskap för att lyfta tyngre, eller leder det till svagare magmuskler?

Studien som vi ska utgå från publicerades redan 1992, men den är riktigt välgjord och detaljerad och håller därmed fortfarande. Deltagarna fick först ta reda på vilken maximal vikt de kunde göra åtta repetitioner med. De använde sedan den vikten för att göra åtta repetitioner både med och utan bälte. Forskarna analyserade flera delar av lyften; bland annat vilka muskler som analyserades, hur stort buktryck de hade, hur lång tid lyften tog.

Annons

Att buktrycket ökade med 25 till 40 procent är inte särskilt oväntat, det är trots allt därför man använder bälte. Men det som är riktigt intressant är att man inte kunde se någon skillnad i aktiveringen av bukmusklerna med eller utan bälte. Det vanligaste argumentet mot att använda bälte vid träning är att det skulle leda till en sämre träning av magmusklerna, men det stämmer alltså inte. Dessutom kunde man se en högre aktivering av benmusklerna med bältet på, vilket förmodligen beror på att deltagarna kunde göra repetitionerna snabbare och mer explosivt.

Om du trivs med att träna med bältet är det alltså bara att köra på, förmodligen ger det bara fördelar. Men självklart är formen viktig oavsett vad du väljer, det är inte fritt fram för bananryggar bara för att bältet är på.

Källa

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Annons
Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga