Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://halsafitness.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Hälsa & Fitness
Träning

Träningen som blir av är verkligen den bästa

Girl prepairing for workout

Det finns många träningsmetoder som sägs ge bäst effekt – men om ditt mål är att leva länge spelar det faktiskt ingen roll hur du tränar.

Det visar forskarna bakom den nya studien, där de analyserade data från nästan 5 000 personer över 40. Med hjälp av accelometrar om de fram till att det viktigaste är att du kommer i en hög eller medelhög intensitet varje dag – men hur du gör det spelar ingen roll.

Annons

De som genomförde aktiviteten i sträck och de som bara rörde sig några minuter i taget fick nämligen samma resultat. Det betyder att vardagsaktiviteten du gör – som att gå upp för trappan, springa till bussen eller leka med bussen – kan spela en stor roll för hälsan i det långa loppet.

Studien visade också att det inte krävdes mycket träning för att få stora hälsoförbättringar. De som rörde sig mindre än 20 minuter om dagen hade störst risk att dö, medan de som höll igång 60 minuter minskade risken med mer än hälften.

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.