Hälsa & Fitness
Träning

Träningsintresset börjar i livmodern

Mid section of pregnant woman standingGillar du att träna och röra på dig? Det kan bero på att din mamma gjorde det när du låg i magen, enligt forskarna bakom en ny studie.

Till studien valde forskarna ut gravida möss som man hade sett var extra aktiva. Mössen delades sedan in två grupper – den ena gruppen hade tillgång till ett hjul som de fick springa i hur mycket de ville, medan den andra gruppen inte hade någon möjlighet till fysisk aktivitet.

Annons

Resultaten visade att gruppen som sprang under graviditeten fick avkommor som var 50 procent mer fysiskt aktiva. Dessutom fortsatte de vara mer aktiva när de blev äldre, och hade dessutom lättare att tappa fett. Forskarna tror att det beror på att fostrets hjärnutveckling påverkas när modern är aktiv under graviditeten.

Den här studien är som sagt gjord på möss och det är inte säker att det helt går att överföra på människor, men forskarna menar att man har kunnat se det här sambandet i tidigare studier som är gjorda på människor. Det är inte minst en bra ursäkt för dig som inte tycker det är särskilt kul med träning 😉

Källa

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.