Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

Trickset att behålla motivationen

Forskning visar att om du hittar en träningsform som du tycker är rolig, är chansen större att du behåller motivationen.
Forskning visar att om du hittar en träningsform som du tycker är rolig, är chansen större att du behåller motivationen.
Forskning visar att om du hittar en träningsform som du tycker är rolig, är chansen större att du behåller motivationen.

Okej, svara ärligt, när tränade du senast? En vecka sedan, två veckor sedan – eller kanske några månader sedan? Du kanske helt enkelt inte har hittat till gymmet än efter sommaren och semestern, utan lite gått och väntat på att den där riktiga träningssugen ska sätta in?

Döm inte dig själv för hårt om du har haft ett träningsuppehåll, det händer alla då och då, men oftast är inte lösningen att gå och vänta på att man en morgon ska vakna upp och inte kan vänta på att få gå till gymmet. Träning handlar mycket om sunda vanor och regelbundenhet. Men med det sagt är det inte alltför svårt att hitta tillbaka till de sunda vanorna igen, trots ett längre uppehåll. Faktum är att det är ganska lätt att hitta träningsmotivationen igen, även om det var ett tag sedan du var på gymmet. Ta hjälp av våra tips nedan, så är du snart tillbaka till ditt sunda träningsjag igen!

Du har inte tränat… på några dagar
Du bokade in dig på spinning på måndagen, men var tvungen att avboka eftersom du jobbade över. Du tänkte dock att eftersom du ska yoga på onsdag morgon får det vara okej. Det var bara det att du försov dig på onsdagen, missade yogan, glömde boka in dig på en ny klass på torsdagen, och på fredagen var du helt enkelt för trött för att orka träna efter en stressig jobbvecka.

Annons

Så här blir det för alla ibland, och det finns ingen anledning att drabbas av panik – det tar mer än en vecka för att du ska märka skillnad på dina träningsresultat. Istället bör du kanske lyssna på din kropp, om du upplever att du är för trött och lider av bristande motivation. Ta några dagars uppehåll och låt kroppen återhämta sig. Satsa istället på stärkande promenader, räfsa löv i trädgården och försök att hålla dig aktiv – du vet att du antagligen kommer att längta efter att känna svetten drypa och musklerna bränna av utmattning i nästa vecka!

Du har inte tränat… på några veckor
Om det har gått mer än en vecka sedan du tränade sist, finns det både något positivt och negativt att säga. De goda nyheterna är att forskning visar att varken muskelstyrkan eller konditionen hinner försämras särskilt mycket på så kort tid. En person som tränar regelbundet och gör ett uppehåll på max en månad, minskar sin maximala syreupptagningsförmåga med fyra till fjorton procent, medan en styrkemässig försämring sker med max nio till tolv procent. Med andra ord kommer det inte ta så många pass för dig att komma tillbaka till den nivå du var på tidigare.

De dåliga nyheterna är dock att du kan ha tappat en hel del av din forna motivation. Ett bra tips här är att anmäla dig till ett lopp eller ett event, så att du har ett mål att fokusera på, eller bestäm dig för att börja träna tillsammans med en kompis på fasta tider, så kan ni peppa varandra. Lite press brukar vara vad som krävs för att man ska komma tillbaka på banan igen!

Du har inte tränat… på några månader
Kanske har du tvingats rehabilitera dig efter en skada, fått barn eller helt enkelt bara tappat dina goda träningsvanor – oavsett skäl till träningsuppehåll under så här lång tid är det viktigt att du inte försöker ta vid precis där du slutade. Du har tappat en hel del både vad gäller kondition och styrka, och kan behöva börja om från början igen med lägre intensitet, för att bygga en bra grund.

Du behöver också vara noga med att planera in tillräckligt många vilodagar, så att musklerna får ordentligt med tid för återhämtning.

TIPS PÅ BRA TRÄNINGSAPPAR  
Det finns massvis med träningsappar för att hjälpa dig behålla motivationen. Här är tre av våra gratisfavoriter:

 • CASALL T.O.D.
  I Casalls app för iPhone kan du välja mellan 70 övningar och 50 olika program, samt om du vill träna cardio, shape eller strength (ställ in efter den svårighetsgrad som passar dig). Övningarna illustreras med bilder och filmer.
 • FUNBEAT
  Den här appen finns för både iPhone och android, och du använder den framförallt för att mäta tiden/sträckan under dina pass. Du får även pepp under passets gång, och kan när du är klar ladda upp dina resultat på FunBeats sajt för att enkelt kunna följa dina framsteg.
 • NIKE TRAINING CLUB
  I den här iPhone-appen kan du knappa in vad du främst vill åstadkomma med din träning – till exempel bygga muskler, slimma och tona kroppen eller förbättra din kondtion – och välj sedan hur länge du vill träna. Du får hjälp av bilder och filmer, och kan följa dina framsteg över tid.

  AV: Sarah Ivory och Emma Samuelsson FOTO: Thinkstock

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.