Hälsa & Fitness
Träning

Vila längre – få bättre resultat

VilarÄr du en av dem som gärna kollar läget på mobilen, pratar med vännerna eller tar det allmänt lugnt mellan seten på gymmet?

Då behöver du inte känna dig lat längre, forskning visar att du gör helt rätt i det. I studien deltog 21 unga tränade män, som fick träna styrketräning med antingen en minuts vila eller tre minuters vila mellan seten. I övrigt såg deras träning exakt likadan ut med tre helkroppspass per vecka, bestående av sju olika övningar som genomfördes i tre set med 8 till 12 repetitioner.

Både innan och efter den åtta veckor långa testperioden mätte man deltagarnas muskelstyrka, muskeluthållighet och muskelstorlek. Resultatet visade att de som vilade längre fick bättre resultat, trots att båda grupperna hade tränat likadant. De som vilade tre minuter mellan seten hade både nämligen blivit betydligt starkare och fått större muskler än gruppen som bara vilade en minut.

Annons

Kanske dags att ta med en bok till gymmet och ta det lite lugnt mellan seten?

Källa

 

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.