Hälsa & Fitness
Annons
Annons
PlusTräning

Vill du äta hälsosammare? Börja träna

Träning är inte bara effektivt för att bygga muskler och förbättra konditionen – ny forskning visar att det också kan hjälpa dig att äta nyttigare.

“Det är ingen idé att jag tränar, jag äter ändå så onyttigt” – har du någonsin tänkt så? Det är en vanlig inställning, bland annat för att många tror att träningen ändå inte kommer ha någon effekt om de inte samtidigt ändrar sina kostvanor. Forskare kan nu visa att det är helt fel tankesätt.

I den nypublicerade studien deltog 2 680 unga vuxna som varken hade tränat eller följt någon särskild diet innan. Under 15 veckor blev deltagarna tillsagda att träna tre gånger i veckan, utan att ändra kosthållningen. Ja, att de skulle fortsätta äta som vanligt var alltså en del av instruktionerna de fick.

Annons

Trots det kunde man se att en stor del av deltagarna faktiskt började äta nyttigare. Bland annat åt de mindre skräpmat, samtidigt som de fick i sig mer magert kött, frukt och grönt – även om de hade blivit ombedda att inte ändra sina kostvanor på något sätt.

Forskarna är inte säkra på varför så många av deltagarna började äta hälsosammare, men konstaterar att träning onekligen kan bidra med motivation till att äta nyttigare. Ännu en fantastisk effekt med att röra på sig alltså!

Källa

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

1 kommentar

  1. Mycket intressant. Tror att kroppen fungerar bättre ned träning och alla hormoner, signalämnen och blodsocker m.m., regleras eftersom det är naturligt att röra sig och äta riktig mat. En fysisk aspekt av det hela. Säkert också att man känner att man vill ge kroppen bra mat för att bygga upp 😊

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.