Hälsa & Fitness
Annons
Annons

parkrun

Lördagen är inte längre synonymt med sovmorgon, lata frukostar och hemska bakfyllor. Över hela världen samlas nu löparfantaster i parker för att gå, jogga eller springa fem kilometer. Det spelar ingen roll om solen skiner, regnet faller eller om parken är fylld av snö – de fem kilometerna ska springas i parken varje lördag. Vi pratar om parkruns, ett fenomen som har tagit över hela löparvärlden.

Parkruns är alltså fem kilometer långa lopp som äger rum i parker över hela världen. Det var löparen Paul Sinton-Hewitt som kom på idén när han var långtidsskadad 2004. Han tyckte att det var så svårt att hålla kontakten med andra löpare, och organiserade därför ett femkilometerslopp runt Bushy Park i London. Då deltog 13 löpare, idag är det över 2,1 miljoner som springer i parkerna. ”Parkrun har utvecklats till mer än 800 event över 11 länder”, förklarar Glen Turner som är kommunikationsansvarig för parkrun i Storbritannien. ”Runt 10 000 frivilliga ser till att loppen blir av varje helg, och då räknar jag också med den snabbt växande junior parkrun-serien, som är ett två kilometer långt lopp för barn i åldrarna  4–14.”

Annons

Sällan har löpning varit så tillgängligt som nu. Varje lördag deltar mammor med barnvagnar, pappor med söner, gångare, elitlöpare – ja, alla
typer av motionärer. ”Framgångsreceptet med parkruns är möjligheten att bryta ner alla barriärer för vilka som kan vara med och springa”, säger Turner. ”Evenemangen hålls på samma tid och samma plats varje lördag under hela året. Alla är välkomna att delta och du behöver ingen tidigare erfarenhet eller någon specialutrustning – du behöver bara gå in på parkrun.com och registrera dig inför ditt första lopp, sedan skriver du ut streckkoden och är redo att springa iväg!”

Det är faktiskt så enkelt. Loppen går visserligen på tid men betoningen ligger inte på hur snabbt du kan springa, utan på deltagande och gemenskap. Du kan inte vara för långsam, för ung, för gammal, för snabb, för oerfaren eller för rädd för de här loppen – alla kommer heja på dig under de fem kilometerna. Det finns många anledningar till att älska parkruns, här är några av dem:

 1. Det blir enklare att hålla sig i form på semestern
  Du som verkligen älskar att träna tycker förmodligen att det är svårt att avstå när du är på semester i en annan stad, men var ska du träna och vad ska du göra? Det problemet är löst! Oavsett om du är i Australien, Polen, Singapore eller Sydafrika så kan du delta i deras parkruns. Inga ursäkter, glöm bara inte att packa ner löparskorna och kolla in ditt närmaste parkrun på parkrun.com.
 2. Du blir motiverad
  Oavsett om du promenerar de fem kilometerna för att komma i form eller tävlar för landslaget så är det viktigt att sätta mål för att få motivation, och det får du som en del av parkrun. Du får nämligen belöning för dina ansträngningar. När du har tävlat 50, 100, 250 och 500 gånger får du en T-shirt, vilket definitivt kan fungera som en motivationshöjare!
 3. Du får en ny tro på mänskligheten
  Varje parkrun arrangeras av frivilliga som går upp tidigt på lördagsmorgonen för att se till att du kan nå dina mål. Hela idén med parkrun är att så många som 10 000 fantastiska människor lägger ner sin tid på andra. Kom ihåg att tacka dem när du kommer in i mål!
 4. För att det bästa i livet är gratis
  Vi har många gånger sagt att det inte behöver kosta någonting att hålla sig i form, och parkrun bevisar verkligen det. Varje lopp är hundra procent gratis att delta i. Det fungerar eftersom konceptet bygger på frivilligarbetare och sponsorer. Så spring inte bara loppen – hjälp till så att det kan fortsätta vara gratis.
 5. Du kommer att må fantastiskt
  Träning är bra för kroppen, sinnet och själen. Att gå upp och träna varje lördagsmorgon när resten av världen sover känns fantastiskt! Parkrun handlar inte om hur snabbt du kan springa eller om du kan det överhuvudtaget – det handlar om att komma ut, göra något positivt och få ut det mesta av din helg. Du kommer inte ångra det.

TEXT: Sarah Ivory och Sara Dahlström FOTO: iStock

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.