Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Uncategorized

Bär är det hälsosammaste du kan äta, enligt Fredrik Paulún

Jag har arbetat med näringslära i mer än 20 år och får ofta frågan om vilken mat som är den nyttigaste. Då svarar jag bär, även om det finns mängder av andra livsmedel som också gör oss friskare.
Bär är nämligen makalösa när det gäller innehåll av antioxidanter och andra ämnen som påverkar vår hälsa positivt, och dessutom har de lägre kaloriinnehåll och mindre sockerarter än frukt.

Några av mina personliga favoriter när det kommer till bär är jordgubbar, hallon, blåbär och vinbär.

Jordgubbar är cancerhämmande tack vare sitt höga innehåll av flavonoider. De har även blodtryckssänkande egenskaper och kan sänka LDL (det onda kolesterolet) och minska oxidationen av LDL. Det sistnämnda är viktigt eftersom det är oxiderat LDL som fastnar i kärlen och orsakar förträngningar. Jordgubbar är också antiinflammatoriska, och minskar därför risken för autoimmuna sjukdomar, cancer och för tidigt åldrande.

Annons

Hallon är likaså ett fantastiskt bär på många sätt – det är fiberrikt och ju intensivare färg, desto nyttigare innehåll.
I hallon finns ett brett spektrum av antioxidanter som katekiner, antocyaniner och karotenoider, och endast 300 gram räcker för att täcka dagsbehovet av C-vitamin och mangan.

Blåbär är mycket uppskattade, både för sin smak och sina hälsoeffekter, och antioxidanterna här är kända för att vara cancerhämmande och antiinflammatoriska. Blåbär påverkar också hjärnan positivt: endast en portion har i tester visats förbättra minnet hos unga skolbarn.

Vinbär slutligen finns som vita, röda och svarta – ju mörkare färg, desto mer antioxidanter. Svarta vinbär innehåller dessutom en speciell sorts kolhydratkomplex som tycks hämma glykering, en process som är huvudorsaken till skador hos diabetiker, och delvis även ligger bakom många vanliga ålderstecken som stelhet, synnedsättning, demens, hjärt-kärlsjukdom, rynkor och högt blodtryck.

ORAC – så nyttiga är bären
Det finns ett flertal sätt att mäta innehållet av antioxidanter i olika livsmedel. En metod är ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), som ger ett mått på hur mycket fria radikaler 100 gram av ett livsmedel kan oskadliggöra. Ju högre ORAC-värde, desto mer antioxidanter. De högsta ORAC-värdena finns i kryddor som till exempel torkad oregano (175 000) och kanel (131 000), men vi kan både på grund av smaken och att stora mängder kan vara skadliga för kroppen inte äta hur mycket kryddor som helst. Mitt bästa tips för att öka antioxidantinnehållet i maten är därför att äta mer bär!

ORAC-värde för vanliga bär och frukter
Svarta vinbär: 7957
Hallon: 5065
Blåbär: 4669
Jordgubbar: 4302
Äpplen (Golden Delicious): 2670
Apelsiner: 2103
Ananas: 943
Vattenmelon: 142

 

 

Tags : bär

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.