Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Uncategorized

BCAA minskar fettförlusten – och de muskeluppbyggande effekterna är tveksamma

Bodybuilding nutrition supplements and chemistryDet pågår minst sagt en BCAA-hype i träningsvärlden – men nya studier visar att tillskottet inte bara verkar vara verkningslöst, utan även kan ha en negativ effekt på fettförlusten.

Allt började med att en studie (sponsrad av kosttillskottsbolaget Scivation) publicerades med slutsatsen att gruppen som fick BCAA-tillskott före och efter träning fick en större minskning av fettmassan jämfört med gruppen som intog kolhydrater, samtidigt som de behöll mer muskler. Men nu har den här studien analyserats av andra forskare, som har kommit fram till motsatsen – BCAA kan tvärtom förhindra fettförlusten.

Annons

Forskarna menar att man har använt sig av felaktiga statistiska metoder för att analysera datan i den ursprungliga studien. Faktum är att personerna som drack BCAA bara tappade 0,6 kilo kroppsfett medan personerna som drack kolhydrater tappade hela 1,4 kilo. Att BCAA-gruppen bevarade mer muskelmassa är alltså inte särskilt konstigt, eftersom viktminskningen inte var lika stor. Dessutom minskade BCAA-gruppens kaloriförbrukning vila med hela 412 kalorier, en effekt som man inte såg hos kolhydratsgruppen. Ni kan själva läsa kritiken här.

Forskarna skriver också att det finns tveksamheter kring om huruvida BCAA ens har någon muskeluppbyggande effekt. De hänvisar till exempel till den här studien som jag har skrivit om tidigare. I den har man kommit fram till att EAA stimulerar proteinsyntesen bättre än BCAA efter träningen, vilket förmodligen beror på att de tre grenade aminosyrorna i BCAA inte räcker för att ge de positiva effekterna.

Så BCAA är alltså inte bara ett mindre effektivt val för att maximera muskeluppbyggnaden, det kan också ha direkt negativa konsekvenser för dig som vill gå ner i vikt. Nästa gång du ska köpa ett tillskott gör du förmodligen bäst i att lägga dina pengar på EAA, som innehåller alla nio essentiella aminosyror, eller vanligt hederligt proteinpulver. De många typerna av energidrycker med BCAA innehåller dock så lite aminosyror att det förmodligen inte ger några effekter – varken positiva eller negativa – så de kommer jag fortsätta dricka då och då för den goda smaken och koffeinhaltens skull.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.