Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Uncategorized

Det enkla sättet att gå ner i vikt och förbättra hälsan – utan ansträngning

MatDet kanske låter för bra för att vara sant, men studier har visat att det finns en metod som kan hjälpa dig att gå ner i vikt och få en bättre hälsa – utan att du knappt behöver anstränga dig.

Gillar du att äta din mat framför tv:n, för att få lite underhållning samtidigt? Eller tar du med maten till datorn för att kunna göra två saker på en gång? Kanske drar du fram mobilen för att se om någon vill dig något under måltiden? Du är inte ensam om det, men forskarna är eniga om att du bör sluta med det om du vill gå ner i vikt.

Flera studier visar nämligen att du äter mindre när du stänger av tv:n, datorn och mobilen och istället lägger all uppmärksamhet på det du äter. Och det är inte bara den måltiden som påverkas, utan även den efterföljande. I den här studien kunde forskarna se att deltagarna åt 10 procent mer när de blev distraherade, genom att till exempel kolla på tv under måltiden, och hela 25 procent mer nästa gång de åt. Här kunde man se att risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes minskade vid ett medvetet ätande.

Annons

Hur kan det påverka så mycket om du har tv:n på under tiden? En anledning är att du lägger mer fokus på maten när du inte blir distraherad, vilket gör att du blir mer uppmärksam på dina hungers- och mättnadskänslor. Men den här studien har visat att det kan finnas en annan, lite mer oväntad, anledning – och den kallas för “cruncheffekten”. Det innebär att din kropp reagerar på ljudet när du tuggar mat och skickar mättnadssignaler så att du ska förstå när du har ätit tillräckligt. Men om du till exempel har en tv på med ljud kommer du inte höra de här ljuden lika mycket, och går därmed miste om den effekten.

Att stänga av tv:n och annan elektronik kanske känns ovant och tråkigt i början, men det har visats ge fantastiskt bra resultat – med väldigt liten ansträngning.

FOTO: Fotolia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.