Annons

Långsam viktnedgång ger bättre resultat

Kost 3 Jun 2017

Hantlar-och-kettlebell

Snabbast är inte alltid bäst när det kommer till viktnedgång.

I studien deltog 24 norska idrottare som har tränat sin sport i minst 11 år. Innan mätte forskarna deras kroppssammansättning och delade sedan in dem i två grupper. Den ena gruppen minskade sitt kaloriintag med 20 procent medan den andra minskade det med 30 procent. Målet för alla deltagarna var att gå ner minst fyra procent av sin kroppsvikt, samtidigt som de tränade enligt sitt vanligt träningsschema ungefär 15 timmar per vecka.

Gruppen som minskade kaloriintaget med 30 procent gick såklart ner i vikt snabbare, så efter 5,3 veckor hade de tappat den vikten de skulle. För den andra gruppen tog det ungefär 8,5 veckor. Efter viktnedgången mätte forskarna deras kroppssammansättning igen, och resultaten visade på en stor skillnad mellan grupperna trots att de hade gått ner ungefär lika mycket i vikt procentuellt sett. Gruppen som gick ner i vikt snabbt tappade i snitt tre kilo fett, men även ett halvt kilo muskler medan den gruppen som gick ner långsamt tappade fem kilo fett och la på sig ett kilo muskelmassa.

Det här är ingen ny studie, men det kan vara värt att påminna sig om den eftersom den lär oss två viktiga saker:
1. Stressa inte dig ner i vikt, för även om du tappar vikten snabbare på ett högre kaloriunderskott så kommer du även förlora dina dyrt förvärvade muskler på köpet.
2. Lyssna inte för mycket på vågen. Tappar du tre kilo muskler eller tre kilo fett kommer det se likadant ut på vågen – trots att effekten är helt olika.

Källa

Läs mer om viktnedgång:
Den kompletta viktnedgångsguiden del 1: Kosten
Den kompletta viktnedgångsguiden del 2: Träningen

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.