Med tanke på hur stor trenden att välja bort vete är i Staterna, så är väl ingen direkt förvånad över att det glutenfria mattänket nu spridit sig till Europa. Vad som är praktiskt om du bakar glutenfritt är att du aldrig behöver vara orolig över att inte alla ska kunna äta av det du bjuder på! Testa det här tunnbrödet på bovete, som både mättar och smakar gott. Receptet tackar vi Biofood för!
Annons
Glutenfritt tunnbröd
ca 18–20 st
500 g bovetemjöl
50 g smör eller kokosolja
3 dl vätska (mjölk, ris-, soja- eller havredryck)
½ dl pofiber
25 g jäst
½ msk fiberhusk
1 msk honung eller agavesirap
1 tsk salt
1 msk brödkryddor
- Smält fettet, häll i vätskan och pofiber och låt det bli ljummet. Rör ut jästen i degspadet.
- Blanda i övriga ingredienser, degen ska vara lite kladdig men ändå hanterbar. Låt degen jäsa 30 minuter. Lägg upp degen på bakbord och dela i 18 bitar. Rulla varje bit till en bulle och tryck ut den till en rund kaka med händerna, samtidigt som du vänder den i mjölet så degen inte fastnar på bakbordet. Använd kavel på slutet för att få kakan tunnare och rundare.
- Grädda i torr stekpanna cirka en minut på varje sida. Låt svalna på galler.
AV: Emma Samuelsson