En ny, stor studie visar att ohälsosam kosthållning är orsaken till hela en av fem dödsfall.
För att komma fram till den skrämmande slutsatsen har forskarna analyserat data som har samlats in mellan 1990 och 2017 från 195 olika länder. Resultaten visade att 11 miljoner dog av kostrelaterade anledningar 2017, vilket alltså motsvarar hela 1 av 5 dödsfall totalt. Den absoluta majoriteten av dessa dödsfall berodde på hjärt- och kärlsjukdomar.
De kom också fram till att landet som hade flest antal kostrelaterade dödsfall var Uzbekistan, där 892 av 100 000 dödsfall berodde på en ohälsosam kost. Israel hade minst antal dödsfall med 89 av 100 000, medan samma siffra för Sverige var 136 av 100 000.
Forskarna menar dock att det huvudsakliga problemet inte egentligen är allt onyttigt vi äter, utan det hälsosamma som vi äter för lite av. Kosthållningen som var relaterad till flest dödsfall innehöll mycket salt men för lite fullkorn, frukt, nötter, frön, grönsaker och omega 3-fettsyror.