Hälsa & Fitness
Annons
Annons

Är du bra på att hantera din ilska?

141068_ilskaAlla blir vi arga ibland, det är helt naturligt – men däremot hanterar vi inte vår ilska på samma sätt. Hur vi beter oss när vi blir arga har att göra med hur vi blivit uppfostrade, samt tidigare erfarenheter och vad vi har i vårt känslomässiga bagage.

Problemet är att om du inte kan hantera känslor av ilska på ett hälsosamt sätt, så påverkar det både din egen hälsa och din omgivning. Det kan handla både om att du undertrycker din ilska och därför mår dåligt, eller orättvist tar ut den på andra, vilket lätt kan leda till problem, både på jobbet och hemma, och gå ut över dina kollegor och privata relationer.

Psykologen Beverly Engel, som skrivit boken Honor Your Anger (90 kr, bokus.com), anser att vi människor tillhör två olika läger när det gäller att hantera ilska: antingen håller man den inom sig eller ger man uttryck för den (ibland lite för ofta och vid fel tillfällen). Kvinnor, menar hon, tillhör ofta den kategorin som tenderar att hålla inne med sin ilska. Men, tillägger Engel, det finns även olika grupper inom de två kategorierna, som talar om hur man beter sig i en situation som gör en riktigt arg. Ta reda på vilken kategori du tillhör genom att svara på frågan nedan!

Du är ute och kör bil, när någon ignorerar högerregeln och gör en vansinnig och farlig sväng rakt ut framför dig så att du tvingas tvärbromsa – hur reagerar du?  

A  Du lägger dig på tutan och är snabb med att trycka gasen i botten och köra om bilen, för att föraren ska se dig svära högljutt.

B  Du skakar på huvudet och släpper det eftersom det inte är värt att lägga energi på.

C  Du antecknar registreringsnumret så att du eventuellt kan rapportera händelsen vid ett senare tillfälle, antagligen anonymt.

D  Du klagar över händelsen hela kvällen och hoppas därmed att din partner eller någon annan familjemedlem ska göra någonting åt det, eller åtminstone dela din upprördhet.

E  Du tutar en gång för att uppmärksamma andra om att föraren i bilen framför inte är riktigt klok, sedan släpper du det och kör vidare.

Annons

Du svarar A
Ditt sätt att hantera ilska är: Aggressivt

”Du lever med övertygelsen att du har all rätt att bli arg och ge uttryck för din ilska”, förklarar Engel. Saken är att du ofta låter anklagande i ditt sätt att uttrycka den, eftersom du ofta brusar upp och skriker (något du ofta ångrar efteråt). ”Kanske har dina föräldrar varit väldigt hårda och kritiska mot dig när du växte upp, vilket har lett till att du lätt överreagerar och kanske också saknar självförtroende. Eller också lät dina föräldrar dig hållas när du fick utbrott och ofta blev arg”, säger Engel.

Du svarar B
Ditt sätt att hantera ilska är:  undvikande

Om du tillhör typen som hanterar ilska på ett undvikande sätt, har du antagligen vant dig vid att undertrycka den väldigt länge – kanske inser du inte ens när du upplever verklig ilska. ”Du är väldigt mån om vad andra tycker och tänker om dig, och du vill absolut inte uppfattas som en negativ eller arg person. Med stor sannolikhet kopplade du ilska till något negativt och dumt när du växte upp.”

Du svarar C
Ditt sätt att hantera ilska är: passivt

Eftersom du är mycket konflikträdd, väljer du att få utlopp för din ilska på andra sätt än att uttrycka den direkt. ”Men”, säger Engel, ”även om du låtsas som att du inte blir berörd, ger du ofta hintar om att saker och ting inte känts helt okej vid ett senare tillfälle. Istället för att skrika på din partner under ett gräl och visa att du blir upprörd, kan du istället förbli ganska passiv – men senare under middagen på kvällen komma med antydningar och pikar, som visar att du inte riktigt släppt ert bråk. Antagligen har du växt upp i ett hem där ingen visade sin ilska på ett direkt sätt, och därför är du ganska diskret när du försöker få utlopp för vad du känner.”

Du svarar D
Ditt sätt att hantera ilska är: projektivt-aggressivt

Om du är van att hantera din egen ilska genom att försöka få andra att bli arga ”i ditt ställe”, det vill säga låta dem bli upprörda å dina vägnar, så hanterar du din ilska på ett progressivt sätt. Men eftersom du aldrig tillåter dig att bli arg å dina egna vägnar, är det lätt att du bygger upp ilskan inom dig – och till slut kommer du att spricka (vilket inte är helt bra, eftersom du riskerar att explodera för minsta småsak vid ett illa valt tillfälle när bägaren väl rinner över). ”Antagligen är det här beteendet nedärvt, dina föräldrar kanske agerade precis likadant – eller också var det okej för dem att bli arga på dig när du var liten, men du fick aldrig chans att uttrycka din ilska tillbaka”, förklarar Engel.

Du svarar E
Ditt sätt att hantera ilska är: omedelbart och konkret

Detta sätt är det klart mest effektiva – du får utlopp för dina känslor på ett tvärsäkert sätt och direkt när du upplever dem. Du låter inte ilskan kontrollera eller kväva dig, utan hittar en bra balans för att lufta dina åsikter när det tränger på, men på ett lugnt och konkret sätt och utan att brusa upp i onödan. ”Ofta svarar omgivningen med att låta dig känna dig sedd och hörd, varpå du känner dig förstådd och får stöd för dina känslor. De flesta uppskattar att du aldrig blir aggressiv eller överreagerar i onödan, och det finns också en styrka i att kunna ta en konflikt om så behövs.”

 

Tre steg till att hantera ilska på ett sunt sätt

1. Förklara hur du känner
Om du aldrig har talat om för någon på ett lugnt och sansat sätt hur du upplever en situation som känns orättvis eller fel – gör det! Chansen är stor att de förstår hur du känner och bemöter dig på ett moget sätt, och kan du lära dig ventilera din ilska på detta sätt och få stöd för den, är chansen stor att det leder till något positivt. Kanske fördjupar det en vänskapsrelation eller bidrar till att du och din partner kommer närmare varandra.

2. Var tydlig
När du blir arg, försök att kommunicera vad du känner på ett lugnt och kontrollerat sätt, utan att kasta ur dig svordomar eller höja rösten. Behåll ögonkontakt med dem du pratar med och undvik att le (det kan lätt signalera osäkerhet och brist på självförtroende). När du väl talat om hur du känner och ämnet tagits upp för diskussion – släpp det och gå vidare, men be inte om ursäkt för att du behövde ventilera dina känslor.

3. Stanna upp och tänk efter
Stress kan lätt leda till att man brusar upp för småsaker i onödan, eller säger saker när man är arg som man egentligen inte menar. Försök att hitta sätt som hjälper dig stanna upp och svälja alla hårda ord när du känner dig arg. För många funkar träning, avslappningsövningar, meditation eller yoga. Eller välj att gå undan från situationen och ta en promenad i friska luften för att lugna ner dig.

 

 

AV: Charlotte Haigh-MacNeil och Emma Samuelsson FOTO: Thinkstock

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.