Fortsatt oro kring tungmetaller i barnmat
Lite arsenik – och så en godnattsaga på det? Inte särskilt troligt att så många föräldrar skulle tycka att det var okej! Inte desto mindre förekommer det, enligt den undersökning som Livsmedelsverket publicerade i januari, flera olika sorters tungmetaller i barnmat, och i nuläget ringer många oroliga föräldrar till dietister runt om i landet för att få svar på vilka konsekvenser detta kan ha och vad man själv kan göra för att skydda sitt barn.
Livsmedelsverkets resultat i rapporten grundar sig på en undersökning med 92 olika livsmedel för spädbarn (0–12 månader) och småbarn (1–3 år), av olika märken och sorter. Det fullständiga resultatet av rapporten finns publicerat på Livsmedelsverkets hemsida, www.slv.se, och visar i korta drag att det främst är i produkter gjorda av spannmål (inklusive ris och soja) som halten tungmetaller, såsom arsenik, bly och kadmium, skulle kunna vara skadligt. Det handlar om halter som är godkända i Sverige, och som finns naturligt i livsmedel och ute i naturen. Men EU håller i nuläget på att ta fram nya gränsvärden, eftersom man fortfarande inte vet exakt hur mycket små barn påverkas.
Hälsa & Fitness dietist Caroline Johansson, som arbetar vid Primärvården i Malmö, ger dagligen råd till bekymrade föräldrar som hör av sig till henne och undrar vad de ska tänka på när de köper barnmat. Här är hennes bästa tips till er Hälsa & Fitness-läsare:
• Variera mellan olika vällingsorter och märken.
• Ge inte risdrycker till små barn (under sex år), eftersom de innehåller arsenik. Kombinera gärna risgröt med en majsbaserad sort för variation.
• Tänk på att även om du väljer ekologiska produkter är detta ingen garanti för minskad halt tungmetaller, eftersom de finns i varierad grad i såväl konventionella som ekologiska produkter.
AV: Emma Samuelsson FOTO: iStock