Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Aktuellt

Helena Falk – från OS-hopp till crossfiteliten

Helena
Helena kan titulera sig svensk mästare i tyngdlyftning.

Hon har varit svensk mästarinna i karate, kung fu och tyngdlyftning, är flerfaldig nordisk mästarinna i boxning och var på väg mot OS när hon bytte riktning och satsade på crossfit. Nu tillhör Helena Falk Sveriges crossfitelit, och vi ville ta reda på hur hon tränar för att bli så bra på allt hon ger sig på.

Det är nog få som har en så lång och imponerande meritlista som Helena Falk – i så många idrotter. Bland annat har hon tagit SM-guld i kung fu, tyngdlyftning och karate, två EM-brons i boxning och en femteplats i crossfitens motsvarighet till världsmästerskapen. Faktum är att hon en gång i tiden var Sveriges boxningshopp inför de olympiska spelen, när hon var tvungen att lägga ner kampsportskarriären.

– Efter OS-satsningen 2012 var jag 33 år, och regeln om att man endast får tävla till man är 34 år hindrade mig från att satsa vidare, berättar hon.

Men det innebar inte att Helena lade sig ner på soffan och slappnade av – hon upptäckte crossfit, och älskade att konstant få utmana sig själv inom så många varierande områden.

– Jag älskar att testa min fysik, och det är ungefär vad crossfit går ut på, säger Helena.

Man skulle kunna tro att Helenas tävlingskarriär var över efter OS-satsningen, men så var inte fallet. Crossfit var inte bara ett sätt att träna och hålla sig i form på för Helena, hon satsade stenhårt och började tävla.

– Att tävla är för mig den viktigaste motivationen till att träna, berättar hon.

Annons

Vilken är den största skillnaden i att tävla i crossfit jämfört med kampsport?
– Båda sporterna ställer väldigt höga krav på en bra fysik. När jag tävlade i boxning på elitnivå tränade jag runt tio pass i veckan, tolv som mest. Nu gör jag runt åtta pass. Framför allt har jag ett heltidsjobb nu, sista tiden när jag tävlade i boxning fick jag stöd från SOK och kunde koncentrera mig helt på idrotten utan att jobba.

– Den största skillnaden rent träningsmässigt skulle jag säga är längden på passen. De högintensiva boxningspassen var ofta långa, mellan en och en halv till två timmar. Crossfit är visserligen högintensivt, men passen är sällan så långa. I crossfit lägger man stor vikt vid ren styrka, medan konditionen spelar större roll i kampsporten. Men tävlingsmässigt är det rätt likt, skulle jag säga. Man måste vara väldigt smart och taktisk. Skillnaden är väl att du i boxning har en motståndare att förhålla dig till, medan du i crossfit kan fokusera mer på ditt eget upplägg för att utföra passen på det mest optimala sättet.

För Helena räckte dock inte de imponerande tävlingskarriärerna inom boxning och crossfit. Hon kan också titulera sig svensk mästare i tyngdlyftning, efter förra årets vinst på svenska mästerskapen.

Varför började du tävla i tyngdlyftning också?
– Tyngdlyftningen är ju en stor del av crossfit, och jag har även fokuserat en hel del på det. Därför har jag ställt upp på några tyngdlyftningstävlingar för Stockholms atletklubb.

Så, tyngdlyftning, crossfit och kampsport – det verkar som att du blir bra på allt du satsar på. Varför tror du att det är så?
– Jag har alltid varit bra på att fokusera och jag är beredd på att slita för att nå mina mål. Det är en egenskap som varit till nytta både i min idrottskarriär och yrkesmässigt.

Har du alltid varit en tävlingsmänniska?
– Ja, men jag började tävla rätt sent, runt 15-årsåldern i karate. Då upptäckte jag att det var skoj på riktigt och att jag var bra på det.

Tycker du alltid att träningen är rolig, eller behöver du tvinga dig dit ibland? Hur gör du i så fall för att hitta motivation?
– Jag längtar oftast till träningen, men visst, ibland vill man ligga kvar i sängen istället för att släpa sig ut på en löprunda klockan sex på morgonen. Men jag har lärt mig att göra vad som krävs och tycker nog att jag är rätt disciplinerad. Behöver jag motivation så sätter jag upp delmål eller förtydligar målet och syftet med träningen. Det brukar vara det som driver mig.

Dessutom har du två barn, hur gör du för att kombinera det med all träning?
– Jag får ofta den frågan och ja, det är en ständig jakt på tid. Men till stor del är det en planeringsfråga. Jag försöker vara tidseffektiv, skippar tv:n och framför allt försöker jag hitta sätt att kombinera min livsstil med jobb och familj. Till exempel så jobbar jag med träningskläder, så träningen blir en del av jobbet. Jag är också engagerad som fystränare och gymnastiktränare tillsammans med mina barn. Mitt träningsintresse delas till stor del av dem, så vi kan göra mycket aktivt tillsammans.

Har du några bra tips på någon som vill bli bra på crossfit?
– Sätt upp mål och delmål. Låt saker och ting få ta tid, det har det gjort för oss alla att komma dit vi är idag. Följ ett träningsprogram som är anpassad för din nivå och hitta roliga och inspirerande träningspartners!

 

Om crossfit
Crossfit är en träningsform som bygger på ständigt varierande funktionella rörelser som utförs under hög intensitet. De intensiva träningspassen i crossfit kallas för metcons (metabolic conditioning) och rörelserna kommer från flera olika idrotter – styrkelyft, tyngdlyftning, strongman, gymnastik och uthållighetsidrotter.

Crossfit Games är inom crossfit motsvarigheten till världsmästerskapen och går alltid av stapeln i Carson i Kalifornien. Man kan tävla både individuellt och i lag, och alla måste kvalificera sig genom olika deltävlingar. Målet med Crossfit Games är att ta fram den mest vältränade, och därför vet inte de tävlande vilka moment som väntar förrän de är på plats. Tävlingarna kan bestå av allt från simning och handstående till maxtunga ryck och marklyft. Vinnaren av den individuella tävlingen får ungefär två miljoner kronor, medan det vinnande laget får ungefär 400 000 kronor.

 

TEXT: Sara Dahlström FOTO: Martin Rosberg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.