Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Aktuellt

Klara milen med Maria!

Klara milen med Maria!
”Jag köpte ett par löparskor för pengar jag tjänat som diskare på det lokala värdshuset och började med en manisk hängivenhet att försöka springa som Valerie Brisco-Hooks som vunnit tre OS-guld”

Under merparten av 90-talet hade hon svenskt rekord på 800 meter, och i stort sett hela sitt liv har hon haft en relation till löpningen. Nu släpper Maria Akraka sin första träningsbok – för att hjälpa dig uppnå din löpardröm. 

Den magiska milen. Så heter före detta elitfriidrottaren Maria Akrakas nya bok, som handlar om hur du lyckas uppnå dina löparmål – hur stora eller små de än må vara. Maria menar att en mil är en distans som de flesta kan förhålla sig till, och att träna för att springa tio kilometer är bra inför satsningar på populära lopp, såsom Vår Ruset, Tjejmilen och Göteborgsvarvet (självklart måste du ju börja någonstans även om ditt slutgiltiga mål är ett helt maraton).

Okej, tänker du, men om jag inte vill springa något lopp, utan enbart använda löpningen som en motionsform, ett bra sätt att samla tankar och få lite egentid? Maria menar att även om du endast vill utnyttja löpningen för välbefinnandets skull och ser den som ett sätt att röra på dig emellanåt, så har du antagligen ändå någon slags relation till distansen kring en mil.

– Vi måste börja med att ha ett mål att arbeta mot. Att ha ett mål är nästan alltid en förutsättning för framåtskridande, oavsett om det gäller att bli bättre på att springa, eller att bli bättre på att laga mat, förklarar Maria.

Marias eget löparäventyr började hemma i TV-soffan framför de olympiska sommarspelen i Los Angeles 1984, lite som ”en dröm” som hon själv beskriver det.

– En varm augustidag 1984, på en TV-skärm i vårt allrum med gulbrun heltäckningsmatta, såg jag en vacker muskelglänsande varelse forsa fram likt en stark, svart antilop på en röd bana, snabbare än snabbast!

”Antilopen” som Maria hänvisar till i inledningen av sin nya bok, var i själva verket en svart kvinna, med långt hår som fladdrade i vinden. Hon hette Valerie Brisco-Hooks och vann tre OS-guld. Maria menar att detta på många sätt blev startskottet för hennes egen löparkarriär. Just då, vid den här tidpunkten, var hon själv varken lika snabb eller stark som sprinterkvinnan hon just sett svischa förbi i TV-rutan, men hon uppfylldes av en känsla som hon bestämde sig för att söka och uppleva.

– En svårdefinierad känsla som handlade om kraft och glädje, självkontroll och erkännande. En drömbild av det jag ville känna. Jag köpte ett par löparskor för pengar jag tjänat som diskare på det lokala värdshuset och började med en manisk hängivenhet att försöka springa som antilopen.

Maria var 18 år när hon började löpträna och hennes meritlista sedan dess har minst sagt växt sig gedigen. 18 SM-guld mellan åren 1987 och 1998, och dessutom rankad femma i världen inomhus på 800 meter 1998. På Globen-galan samma år satte hon nytt svenskt inomhusrekord på nyss nämnda distans på tiden 2.00.01. Hon hade även det svenska rekordet på distansen under åren 1991 till 1998.

Annons

Maria har haft en relation till idrotten i stort sett hela sitt liv, men förhållandet till löpningen har som hon förklarar gått upp och ner.

– Relationen har sett väldigt olika ut under olika faser av livet och som alla relationer har den haft sina upp- och nergångar. Jag har älskat löpningen och jag har hatat den. Men jag har alltid varit tacksam för den.

Även hennes inställning till träningen har förändrats över tid.

– När jag var aktiv elitidrottare ansåg jag att om jag bara tränade tillräckligt hårt så skulle jag komma så långt jag bara kunde komma. Allt handlade om hårdhet, styrka, envishet … och mer hårdhet. Det fysiska och påtagliga var det som räknades. Idag är jag äldre och lite klokare, och inser att det är så mycket mer som spelar in.

Här syftar Maria främst på den viktiga biten med mental träning. I boken berättar hon att hon gärna skulle ha velat få hjälp med att utveckla sin psykiska styrka, för att orka ta sig ännu längre.

– Hade jag fått rätt mental träning och utvecklat en annan typ av mental styrka än den jag hade, så skulle jag med största sannolikhet ha tagit mig mycket längre i min idrottskarriär än jag gjorde.

Man kan tänka sig att det är just därför som hennes nya bok innehåller en hel del tips från en idrottspsykolog, samt andra delar som också spelar stor roll vid sidan av viktiga bitar som målfokusering och träning, såsom återhämtning och skadeförebyggande övningar. Och så en hel del av Marias egen erfarenhet, visdom och personliga reflektioner förstås!

– Du kan antingen vara en redan hängiven löpare som vill bli bättre, eller så kan du vara en person som tänker något i stil med: Jag måste motionera. Jag vill göra plågan så kort och effektiv som det bara går och då är väl löpning det bästa alternativet. Oavsett din utgångspunkt, så kan du säkert måla upp en bild i din hjärna där du ser dig själv viktlöst tassa fram över stock och sten, i skog och mark.

Vi håller med! Och i och med att vårsolen börjat visa sig kanske du är lika sugen som vi att påbörja din egen tid som löpare, eller ta din träning till nästa nivå.
Marias förslag på uppvärmning

Så här kan du värma upp inför exempelvis ett intervallpass eller snabbdistanspass:

• Jogga i lugnt tempo i cirka 10–15 minuter.

• Stretcha, framförallt viktigt är det att sträcka ut vader, framsida lår, baksida lår och höftböjaren.

• Spring 3–4 stegringslopp (ett stegringslopp är ett kortare lopp på cirka 100 meter där du börjar springa i lugn takt för att efterhand sakta öka farten så att du i slutet på 100-metersträckan kommer upp i nästan maxfart).

 

AV: Emma Samuelsson FOTO: Madeleine Söder

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.