Hälsa & Fitness
Annons
Annons

”Jag har förändrat mina matvanor totalt”

kristin

Hon beskriver det själv som galet, men likväl är Kristin Kaspersens första kokbok just nu på väg ut till bokhandlarnas hyllor. 

Varför jag tycker det är galet att jag skriver en kokbok? Jo, jag är ju varken kock eller har stått i köket och varit nyfiken på riktig matlagning sedan unga år. Inte heller har jag haft koll på vad maten innehåller tidigare. Det är först efter att jag blivit mer och mer intresserad av träning, återhämtning, ja hälsa i sin helhet som jag blivit intresserad av vad maten innehåller och hur det påverkar våra kroppar.

Så skriver Kristin Kaspersen, 45, i inledningen till sin nya glutenfria kokbok Good Food – glutenfritt, gott och mycket grönt med Kristin.

Ni som följt Vardagspuls i TV4 under våren har kunnat se henne bredvid kocken i köket och samtalandes med olika gäster, och ni som inte känner igen henne därifrån har säkert följt henne som programledare för Biggest Loser. Att Kristin brinner för träning och hälsa är inget nytt, men hennes intresse för att stå i köket och laga mat har tillkommit lite på senare år – mycket tack vare att hon insett hur mycket kosten betyder för träningsresultaten.

Kristin har tidigare släppt träningsboken Stark i kropp och själ (2013), med inspiration kring hur man tränar, äter och motiverar sig till en sund livsstil. Vid ett tidigare tillfälle har hon berättat för Hälsa & Fitness att hon älskar löpning och hur bra hon mår av att springa, framför allt på grund av den meditativa delen. Men också att hon, som är drabbad av diskbråck, vet hur viktigt det är att bygga upp kroppen med hjälp av olika styrkeövningar.

– Styrketräning är basen i min träning, inte minst för att man ska orka med vardagen. Med en bra grundstyrka och balans klarar man det. Man har också ett bättre skydd när det kommer till oförutsedda händelser, till exempel om man skulle skada sig eller råka ut för en olycka.

Annons

Tidigare matproblem
I nya boken berättar Kristin öppenhjärtigt om sitt eget förhållande till mat, sina tidigare matproblem och hur hon i unga år drabbades av anorexi och länge tvingades kämpa med negativa tankemönster kring kosten.

– Jag kom över anorexin relativt fort men har ändå sedan dess lagt enormt mycket tid och energi på mat kopplat till negativa tankar. Alldeles för mycket tid, en fokusering som jag idag anser inte var sund. Tidigare har jag försökt stöta bort den sidan av mig, jag ville inte kännas vid den, även om den dök upp titt som tätt. Men det var först när jag accepterade min svaghet och mina matproblem som jag kunde omfamna den sidan av mig själv och acceptera att de är en del av mig. Jag kan inte förändra det som varit men jag kan lära mig av det och påverka hur jag lever idag, säger Kristin.

Idag har Kristin hittat en balans och mat är något som hon kopplar till positiva upplevelser, tillsammans med sin familj. Hon är medveten om att hon sätter en grund för sina barn, och vill att de ska få med sig ett sunt mattänk. Att de negativa tankarna kan göra sig påminda ibland har hon accepterat. Detta är något hon får leva med, men hon har lärt sig att arbeta bort dem och är idag noga med att både hon själv och hennes barn äter bra mat så att de orkar leva ett aktivt liv.

Ett sätt att umgås
Idén till Kristins nya kokbok, som ges ut av Bonnier Fakta, växte framförallt fram efter en resa till New York under 2013.

– Under flera år har jag varit nyfiken på hur jag kan förändra kosten och familjens matvanor, men jag har inte haft tid och ork att göra en förändring. Jag trodde att det var mycket jobbigare än vad det faktiskt visade sig vara. Under en resa till New York 2013 fick jag upp ögonen för vad som är bättre mat. Trots att det finns mycket dålig mat i USA är det också enklare att hitta sund snabbmat, i alla fall i många storstäder. I flertalet butiker finns valmöjligheten till ekologiskt och det finns ett fantastiskt urval av glutenfria produkter.

Kristin bestämde sig för att förändra sättet som hon och familjen åt på, och genom att byta ut en råvara i taget lyckades hon skapa helt nya matvanor. Idag lagar hon gärna mat och vågar dessutom prova på nya saker och experimentera lite i köket. Den nya kokboken med glutenfri, fräsch och näringsrik mat för hela familjen – gärna lagad på ekologiska råvaror och serverad med mycket grönt – tog form. I boken finns recept på allt från juicer och nyttiga sötsaker till enkel vardagsmat, ofta med tips om hur du nästa gång enkelt kan variera rätten genom att bara byta ut någon enstaka ingrediens och på så sätt få fram helt nya smaker.

Kristin berättar att recepten är framtagna utifrån hennes egen uppfattning och tro på vad som är bra mat, och att den ska ses som en inspirationskälla, där hon valt ut recept utifrån vad hon personligen tycker är viktigast och smaker som hon gillar. Boken speglar Kristins livsstil, som förutom en vardag tillsammans med barnen omfattas av resor och jobb på andra orter och utomlands.

– Jag har visserligen läst mycket, utbildat mig, frågat och testat mig fram. Men ämnet är omfattande och i flera frågor finns olika åsikter bland experterna. Dessutom går forskningen hela tiden framåt och nya rön kommer, förklarar hon.

Vi har så klart fixat ett smakprov på några av Kristins härliga recept – hoppas att du kommer gilla dem lika mycket som vi!

 

Fakta om Kristin Kaspersen
Ålder: 45.
Bor: Stockholm.
Yrke: Programledare.
Familj: Sönerna Filip och Leon.
Aktuell med: Nya boken Good Food – glutenfritt, gott och mycket grönt med Kristin.
Följ Kristin på Instagram @kaspersen.

 

AV: Emma Samuelsson FOTO: Jenny Grimsgård

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.