Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Aktuellt

”Min blogg är motsatsen till fitness”

PT_Fia 2

När en av Sveriges främsta träningsbloggare lanserar en bok vill vi självklart ta en pratstund med henne – men samtalet med Sofia Sjöström kom inte bara att handla om den nya boken, utan även om balans, helhetshälsa och att återhämta sig efter en utbrändhet.

Sofia Sjöström är en av Sveriges främsta träningsbloggare, och har varit det ett bra tag nu. År 2010 började hon arbeta som personlig tränare, och då började hon blogga om träning och hälsa.

– Jag har alltid tyckt om att skriva och vara kreativ, så det föll sig naturligt nu när jag hade ett mer specifikt ämne och en grundkunskap att göra mer med.

Hon kände att det började hända saker i bloggvärlden, och att allt fler började kunna ha sin blogg som yrke. Så hon kontaktade Isabella Löwengrip, bakom den gigantiska bloggen blondinbella.se, för att få råd om hur hon kunde satsa på bloggen och ta betalt för det. Därifrån gick det snabbt.

– Jag fick massor av trafik från Bella som länkade till mig regelbundet, men för att behålla läsarna var jag ju tvungen att ge något tillbaka. Och det gjorde jag tydligen, för läsarna kom tillbaka och bloggen fortsatte växa.

Vad är det som har gjort dig så stor?
– Jag har alltid haft en personlig relation till läsarna. Under tiden har det hänt mycket, bland annat har jag blivit utbränd. Jag skrev mycket om hur jag mådde och det som var svårt, och tar upp saker som inte så många andra gör. Det gjorde att jag fick en bra relation till mina läsare, vilket jag tror hjälpte.

Psykisk misshandel
Anledningarna till att hon blev utbränd är komplicerade, men hon säger att det enkelt sagt är en kombination av att hon blev psykiskt misshandlad av sin värdmamma när hon jobbade som au pair i USA, och att hon dessutom jobbade under två års tid utan någon återhämtning alls.

Annons

– Jag hade svårt att säga nej och att sätta gränser. Jag var liksom inte riktigt i kontakt med mig själv och hade inte så bra självkänsla. Nu har jag blivit bättre på det. När jag brände ut mig blev något slags ”crash course” i personlig utveckling med mycket terapi, samtal med coacher och vänner och såklart övning.

Tidigare var hon konflikträdd och vågade knappt ha åsikter, samtidigt som hon tog ansvar för alla runt omkring henne.

– Nu är jag mycket mer snål med mig själv – jag väljer var jag ska lägga min energi, jag tackar nej, bokar om och vet vem jag är och vad jag har för rättigheter. Jag har helt enkelt hittat min egna personliga balans.

Det här är något som har påverkat hennes blogg drastiskt.

– Det är grunden för hela min blogg, eftersom läsarna har fått följa mig genom åren, gått igenom mina tankar och mina kriser. Jag tror att det är det som har gjort bloggen till det den är.

Hur skulle du beskriva din blogg idag?
– Jag beskriver den inte som en träningsblogg, för jag upplever att många kopplar det till fitness och min blogg är raka motsatsen. Jag driver en hälsoblogg, med fokus på välmående, balans i livet och helhetshälsa. För mig är hälsa att röra på sig, äta, sova, lära känna sig själv och vila – ja, helt enkelt att ha balans ur ett helhetsperspektiv.

Varför tror du att det lockar så många?
– Jag får ofta höra att folk tycker att det är behagligt att läsa min blogg, eftersom det är okej att bara vara människa där. Jag blir som en kompis som de känner igen sig i, eftersom jag är en vanlig tjej som gillar att röra på mig och äta choklad – medan många andra bloggare ska visa upp sin bästa sida och vara perfekta. I min blogg kan de känna igen sig och relatera eftersom jag också har dåliga dagar att berätta om.

Nyckelordet: balans
”Balans” är ett ord som återkommer ofta i intervjun, och är som ett nyckelord för Sofias hälsa.

– Det handlar om att balansera mellan allt man gör, och att göra lagom av olika saker. Att träna lagom, vila lagom och sova lagom. Eftersom vi lever i ett prestationssamhälle, där allt handlar om att prestera, kan det också vara att man väljer var man ska prestera och inte. För att ha balans måste man välja vilka delar av livet som man ska se som en prestation. Som egenföretagare måste jag hela tiden prestera i mitt jobb, och därför väljer jag att inte prestera när det kommer till träning. Jag anmäler mig inte till lopp, utan jag tränar för att komma ner i varv, ta en paus från jobbet och komma ut i den friska luften. Det är lätt att det blir för extremt annars.

Hur förmedlar du den här balansen i bloggen?
– I bloggvärlden är det i övrigt mycket som är så extremt. Många bloggar blir som ett fönster för allt som är bra, som en generalisering av det bästa och finaste. Det ytliga och vackra är ju härligt och bra på ett sätt, men det kan bli för mycket. Då är det lätt att man som läsare tappar perspektiv och tror att det alltid är så. Det kan vara svårt att ge en rättvis bild, men jag är väldigt medveten om vad jag lägger upp på bloggen. Jag lägger inte upp saker på måfå, utan har en strategi för att det ibland ska vara härligt, mysigt och glatt, men att det även ska finnas djupare, värdefulla tankar.

Hur gör man för att hitta den här balansen?
– Jag tror inte man kan få någon riktig balans förrän man börjar rannsaka och lära känna sig själv. Genom att bara fixa några problematiska områden kan man få någon slags ytlig eller tillfällig balans, men det är det inre lugnet som gör att man känner närvaro och som gör en till en tryggare människa. För att nå det behöver man lära känna sig själv, utvecklas på det personliga planet, få perspektiv, se över sina styrkor och svagheter och helt enkelt utvecklas personligt.

Även om du inte beskriver din blogg som en träningsblogg så heter den trots allt PT-Fia. Hur ser din träning ut idag?
– De senaste åren har jag bara fokuserat på att komma tillbaka efter utbrändheten, genom att bygga tillbaka kroppen och få den att kommunicera med hjärnan så att jag kan få motivationen och självförtroendet att våga gå till gymmet och tro på att kroppen har återhämtat sig. Det första året kunde jag inte träna alls, då handlade det om att bara gå ut och gå och steg för steg bygga upp kroppen från grunden. Idag gör jag mycket yoga hemma och så försöker jag träna med en personlig tränare en gång i veckan med fokus på rehabträning. Men förutom det är jag väldigt vardagsaktiv, jag promenerar mycket och cyklar en hel del. Det blir mycket rörelse, med några få utvalda träningspass.

När det kommer till kosten har Sofia ett enkelt sätt att se på det hon äter.

– Jag har hittat det jag tycker om och mår bra av, så jag äter det. Jag kommunicerar hela tiden med min kropp så att jag vet vad jag behöver. Men jag har absolut inga förbud eller restriktioner – jag äter det som är gott och som jag mår bra av.

Det här är din andra bok, efter debuten PT-Fias tio i topp. Varför blev det en bok om trappträning?
– Förlaget Bonniers ville lansera en träningsbok, och då la jag fram förslaget om trappträning. Trappträning är något som har följt med mig hela tiden. När jag var utbränd och inte kunde gå till gymmet men kände att jag ville vara utomhus så jag brukade träna vid en trappa där jag bor. Jag var jättesvag, men genom att försiktigt ta mig an trappan på olika sätt kunde jag med tiden se att jag blev starkare. Dessutom är det rent allmänt ett perfekt redskap – det är gratis, tillgängligt, mångsidigt och lätt att anpassa efter sin nivå. Med lite inspiration från boken kan man utmana sig till helt nya nivåer.

 

TEXT: Sara Dahlström FOTO: Erik Dilexit

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.