Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Aktuellt

Så får du ett superförsvar

 

Ett starkt immunförsvar är nyckeln till ett en frisk vinter!

Har du märkt att du vissa vintrar blir knockad av varenda bacill – alltifrån förkylningar till vinterkräksjuka – medan din kompis knappt behöver snyta sig? Det verkar som att detta kan bero på genetiska skillnader. Enligt Daniel Davis, professor i immunologi vid University of Manchester och författare av boken The Compability Gene, handlar det inte så mycket om att vissa av oss har ett genetiskt starkare immunförsvar – det är mer troligt att vi har en uppsättning immunförsvarsgener som är effektiva mot specifika virus. ”Det är större skillnader i våra immunförsvarsgener än bland många andra gener i vår arvsmassa”,  säger Davis. Men det är bara en av faktorerna som kan hjälpa eller stjälpa dig i kampen mot bakterier den här vintern…

Annons

Tidigare utsatthet för baciller och virus är en faktor som påverkar om du kommer smittas eller inte. Du kan aldrig få samma förkylning eller influensa två gånger, så kom du i kontakt med många olika virus tidigare i livet har du ett bättre skydd nu. Med det sagt så finns det mer än 200 förkylnings- och influensavirus och till och med den minsta mutation i någon av dem kan betyda att du blir smittad igen. Huruvida du blir smittad eller inte beror till stor del också på miljön du befinner dig i. Om du jobbar inne i stan, åker kollektivtrafik med många resenärer och har barn i skolåldern är det mycket mer troligt att du kommer i kontakt med baciller som ökar risken att du blir smittad. Många virus som finns i samhället sprids från skolorna, förklarar professor Ron Eccles, som är en världsledande forskare inom förkylningar och influensa. ”Barn är mer mottagliga för förkylningar eftersom deras immunförsvar är under utveckling. De är i kontakt med så många andra barn”, säger han. ”Sen kommer de hem och ’ger’ bacillen till dig, och du i din tur tar med den till jobbet, och så vidare.”

Ta kampen
Det finns inte mycket du kan göra för att undvika förkylnings- och influensavirus när de väl finns i omgivningen, enligt Eccles. Människor är som mest smittsamma innan de känner av symptomen så det är ingen mening att säga till din nysande kollega att gå hem. Om du får hens förkylning så var du i riskzonen redan innan hen började känns sig dålig. Gör det till en vana att tvätta händerna regelbundet – virus överförs vanligen via ytor som till exempel dörrhandtag – och säkra ditt allmänna immunförsvar för ett bättre skydd mot baciller, oavsett om det är förkylnings- eller matförgiftningsbakterier. Faktum är att ditt immunförsvar bekämpar fler virus än du någonsin blir sjuk av, säger Eccles. ”Du kan bära på ett virus utan att utveckla symptom om ditt immunförsvar är tillräckligt starkt”, säger han.

Förutom vårt genetiska arv och vad vi utsätts för så är naturlig immunitet mot baciller starkt förknippad med livsstilen. ”Stress har en stark koppling till försvaret”, säger Daniels. Eccles håller med: ”Det finns en särskild typ av stress som dämpar ditt immunförsvar. Stress under kort tid – att till exempel hinna till en deadline eller förbereda en stor familjefest – kan faktiskt vara bra för ditt immunförsvar eftersom det håller försvaret i beredskap. Det är den långvariga stressen – till exempel ständiga ekonomiska problem eller ett dåligt förhållande – som orsakar problemen.” Anledningen? På lång sikt verkar utsöndringen av stresshormonet kortisol neutralisera immunsystemets celler. Många sena festkvällar kan också nagga på försvaret. ”God sömn reparerar immunförsvaret under natten, så störningar kan öka risken att bli förkyld”, säger Eccles. Och sedan det här med maten: ”En balanserad kost ger dig näringen som ditt immunförsvar behöver”, säger Eccles. Om du missar viktiga näringsämnen kan immunförsvaret börja vackla.

Visste du att …?
När det handlar om vad som hjälper och stjälper ditt immunförsvar finns det några överraskningar. Alkohol är inte (helt och hållet) dåligt. ”Vi vet att en måttlig förbrukning av alkohol, motsvarande ungefär två deciliter vin, kan öka immunförsvaret.” säger Eccles. Samtidigt som träning kan hjälpa till – delvis för att det minskar stress – kan överdrifter vara skadligt. Orsaken är att kortisol och adrenalin utsöndras. Med måttlig träning sjunker nivåerna tämligen snabbt, men om du tränar för hårt sätter du kroppen i ett fly- eller fäkta-tillstånd hela tiden, vilket leder till ett försämrat försvar.

Lägg till
Hur är det då med ”supermat” och tillskott som påstås stärka ditt immunförsvar – gör det verkligen någon skillnad? För det första, säger Eccles, kan du helt enkelt inte stärka immunförsvaret. ”Du skulle inte heller vilja det, eftersom ett överstimulerat immunförsvar orsakar andra hälsoproblem”, påpekar han. Men det går att bemöta sådant som sänker ditt immunförsvar, så att den hälsosamma nivån hålls nästintill opåverkad. Vissa tillskott – som exempelvis echinacea – har undersökts noga, men Eccles menar att det är ett komplext område. ”Även om det verkar hjälpa så visar inte studier exakt hur det verkar. Vi brukar prata om tillskott som förändrar immunförsvaret – de påverkar oss men vi vet inte exakt på vilket sätt”, säger han. Människors immunsystem skiljer sig åt och vi reagerar alla på olika sätt – även om din vän har blivit hjälpt är det inte säkert att du blir det. Vad är slutsatsen? ”Har du prövat något som verkar förhindra dig från att få förkylningar, fortsätt då med det”, säger Eccles. ”Och det är alltid värt att testa olika vägar, för att se om de fungerar för dig.”

TEXT: LENA GYLFE, HANS FRIDÉN OCH CHARLOTTE HAIGH FOTO: ISTOCK

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.