12 portioner
Till kakan:
150 g urkärnade dadlar, blötlagda i 4 till 6 timmar
70 g torkad ananas, hackad
750 g morötter, rivna (pressa ut överflödig vätska)
50 g malda linfrön
60 g malda glutenfria havregryn
70 g kokosolja, smält
75 g lönnsirap
2 tsk blandade kryddor
1 tsk mald kanel
½ tsk himalayasalt
Till frostingen:
1 vaniljstång
130 g cashewnötter, blötlagda i 4 till 8 timmar
50 g kokosolja, smält
80 g agavenektar
Juice från 1 citron
1. Börja med kakan först. Mixa dadlar och ananas i en matberedare tills konsistensen blir som marmelad. Lägg i resten av ingredienserna och mixa igen. Pressa ut degen i en springform, 23 cm i diameter.
2. Nu är det dags för frostingen och du börjar med att skrapa ur vaniljstången. Dela den på längden och skrapa ut fröna med en tesked.
3. Lägg alla vaniljfrön och de övriga ingredienserna i en matberedare och mixa på hög hastighet tills konsistensen blir tjock och krämig.
4. Bred frostingen över kakan, gärna med en palettkniv. Låt den stå i kylen i 30 minuter innan du hugger in på den näringsrika kakan.
AV: Louise Pyne och Sara Dahlström