Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Aktuellt

Släng ut vågen!

shutterstock_59330707

Borde vi inte fokusera på vilken fysisk form vi är i istället för hur mycket vi väger? Det är dags att kliva av vågen!

Hur många gånger om dagen oroar du dig för din vikt? Enligt en brittisk undersökning tänker kvinnor på sin vikt åtminstone tre gånger per dag. Det är med andra ord väldigt mycket tid som går åt till att bekymra sig över överflödiga kilon och kalorier. Och det är inte bara hur vi själva ser ut som upptar våra tankar – vi matas dessutom information om hur kändisarna går upp och ner i storlek i kvälls- och skvallerpressen.

På senare år har emellertid vältränade idrottskvinnor i allt större utsträckning börjat synas i media, på bekostnad av trådsmala modeller och kändisar. Visst är det viktigt att hålla sig i form – men din vikt är bara en liten del av din helhetshälsa. Borde vi inte lära oss av idrottskvinnorna och sikta mot ett personligt mål – det kan vara allt från att simma tusen meter på en viss tid eller klättra uppför ett berg – istället för att lägga allt fokus på att nå en viss idealvikt?

Ett liv utan våg
”Vågen kan vara både en vän och en fiende”, säger PT:n AJ Ferrera. ”Många tycker att den är ett användbart verktyg för att hålla koll på vikten – men att ständigt väga sig kan lätt bli en ovana eller fix idé. Om du tränar mycket kan det faktiskt hända att du går upp i vikt samtidigt som du minskar ditt midjemått – vilket beror på att underhudsfettet ersätts med muskelmassa. Vad vågen visar är egentligen inte särskilt viktigt, utan fokusera istället på hur du mår och känner dig.”

Annons

Om du inte tänker lika mycket på din vikt, kommer du förmodligen inte heller att bry dig lika mycket om hur mycket andra väger, utan istället fokusera på deras prestationer. Här måste vi dock höja ett varningens finger – det är visserligen aldrig fel att inspireras av någon annans framgångar, men akta dig för att skaffa ouppnåeliga kroppsideal och målsättningar.

 Jämför dig inte med andra
”Du ska aldrig jämföra din kropp med någon annans – vare sig det är en kändis, idrottskvinna eller din bästa vän”, säger Ferrera. ”Du ska hitta en storlek och en vikt som funkar för dig, din längd och din kroppstyp. Det finns ingen mening i att försöka se ut som någon annan eftersom våra kroppar, för det mesta, inte är kapabla till det.”

Terapeuten Dominic Knight håller med. ”Din kroppsform är lika unika som dina fingeravtryck, och en snygg kropp gör dig inte lycklig per automatik. Hur många supermodeller och kändisar tror du är lyckliga innerst inne? Svaret är väldigt få. Det är hur du mår på insidan som räknas. Försök att bara vara dig själv och hitta inspiration utan att ta efter andra.”

Och kom ihåg att ett lyckligt liv handlar om så mycket mer än att bara uppnå sin ”idealvikt”.  Tänk hur tråkig du skulle vara om din vikt var det mest intressanta med din person!

VÄNJ DIG AV MED VÅGEN
Släng ut vågen och testa istället följande tips för att hålla koll på dina fysiska framsteg.

• Ta en bild på dig själv i underkläder. ”Då har du något att utgå ifrån och jämföra med allt eftersom din träning börjar ge resultat”, säger psykologen Massimo Stocchi.

• Prova dina favoritjeans. ”Sitter de för tajt? Det kommer det inte att göra om två veckor om du fortsätter att träna”, säger Ferrera.

• Sätt upp realistiska mål. ”Tänk på vad som är rimligt för någon i din storlek och med din kroppsform – och fokusera på att nå dessa mål, istället för en idealvikt”, säger Stocchi.

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.