Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Aktuellt

Sveriges främsta bikiniproffs

Frida-bikini

Möt Frida Sjöström, som inte bara är en av Sveriges mest framgångsrika bikiniatleter – hon är samtidigt ensamstående mamma.

AV: Sara Dahlström  FOTO: Dcore / Martin Rosberg

 

Möt Frida Sjöström, som inte bara är en av Sveriges mest framgångsrika bikiniatleter – hon är samtidigt ensamstående mamma.
Bikini Fitness är en tävlingsform som fullkomligt har exploderat över den svenska träningsvärlden, och lockar allt fler till fitnesstävlingarna. En av Nordens absolut främsta Bikini Fitness–tävlande är Frida Sjöström, som har vunnit många prestigefulla priser. Men förutom att träna två gånger om dagen, följa strikta dieter och åka världen runt för att tävla så är hon även ensamstående mamma med två barn. Vi tog en pratstund med Frida för att få veta hur hon får det att gå ihop.

Kan du beskriva din tävlingsform, Bikini Fitness?
–  Bikini Fitness är kanske den mest svårbedömda disciplinen inom kroppsbyggning eftersom det inte handlar om att vara hårdast och ha mest muskelmassa. Där finns även hud, scenframträdande, helhetsintryck och utseende med i domarkriterierna. Tjejer med frisk och fyllig fysik premieras medan tjejer med alltför deffad fysik döms till sin nackdel, vilket jag tycker är sunt. Det är faktiskt inte alltid den tjejen med bäst fysik som vinner, även om det förstås väger tyngst.

Varför började du tävla i det?
– Träning har alltid varit en självklar del av mitt liv och jag har också ett stort intresse för hälsosam mat. Efter min andra graviditet skruvade jag upp min träning samt vidareutbildade mig inom kost och insåg så småningom att jag såg ut ungefär som de som tävlade i Bikini Fitness i USA, en tävlingsform som då inte fanns i Sverige. Jag provade en tävling och det gick bra, så jag fick blodad tand att fortsätta.

Annons

Vad är det du gillar med Bikini Fitness?
– Det är att jag har ett tydligt mål med min träning – att skulptera kroppen genom rätt kost och träning för att hela tiden förbättras till tävlingssäsongen. Kombinationen av glitter och glamour på scenen kontra svett och tårar i gymmet är underbara kontraster som jag fastnade  för direkt.

Hur kommer det sig att du har satsat på just Bikini Fitness och inte på de andra fitnessporterna?
– Innan Bikini fanns så fick jag ofta frågan varför jag inte tävlade i fitness. Svaret blev att jag inte kunde identifiera mig med de krav och ideal som finns i de andra disciplinerna, även om jag såklart beundrar de som tävlar i dem. Jag gillar att känna mig ”nätt och lätt” men samtidigt muskulös och stark, vilket enligt mig är idealet inom Bikini Fitness.

Vad tycker du är roligast – träningen inför tävlingarna eller själva tävlingarna?
– Varje sak har sin charm. Tävlingen är belöningen för allt hårt slit, då jag får visa upp det jag åstadkommit genom diet och träning. Men träningen är ett sätt för mig att må bra och ta hand om kroppen, och jag har även mål med träningen som inte har med tävling att göra, till exempel att nå vissa viktmål i marklyft, knäböj och bänkpress.

Varför har just du blivit så framgångsrik i Bikini Fitness tror du?
– Det är nog en kombination av en genomarbetad fysik som har mognat under många år, och att jag älskar att vara på scen. När jag var yngre spelade jag teater, dansade och sjöng, vilket hjälpt mig med mitt scenframträdande inom sporten. Jag tror att det syns att jag verkligen trivs när jag är på scen. Jag är dessutom perfektionist när det kommer till mina tävlingar. Det finns en tanke med allt från hårfärgen, smyckena, bikinin och rörelserna i min presentation. På internationell nivå tävlar jag mot de allra bästa och jag kan därför omöjligt vinna om jag lämnar något åt slumpen.

Hur ser en typisk träningsvecka ut för dig?
– Under tävlingssäsongen tränar jag två pass om dagen, fördelat på cardio och styrka. Jag fokuserar mycket på ben och rumpa eftersom min överkropp behöver tonas ned något. Under ”offseason”, alltså mellan tävlingssäsongerna, blir det mindre cardio och ungefär fem till sex styrkepass per vecka. Jag jobbar mycket med basövningar, alltså knäböj, marklyft, utfall och olika lyft med olympisk stång, men jag använder även maskinövningar för att nå mina fokusområden.
– Eftersom framträdandet och presentationen är så viktig i Bikini Fitness är poseringen minst lika självklar som träningen, så jag övar även mycket posering. Det spelar ingen roll hur hårt du jobbar i gymmet om du inte kan presentera paketet på ett snyggt sätt.

Hur äter du innan tävlingarna?
– Innan tävlingarna går man alltid på tävlingsdiet, och det blir svårare och svårare ju äldre jag blir. Jag har tävlat varje säsong sedan 2012 och jag tror att kroppen egentligen behöver längre återhämtning än den har fått. Ofta är det bara tre månader mellan dieterna, vilket betyder att jag gått på diet mer än jag varit ”off-season” under dessa år. Anledningen till att jag har valt att tävla varje säsong är att jag räknas som ganska gammal inom sporten, därför tänker jag att jag kör på nu och pension-
erar mig om några säsonger. Allt har sin tid, även detta.

Hur gör du för att hitta motivation till att följa tävlingsdieten när det känns tungt?
– Då visualiserar jag mycket, och tänker på hur det känns när jag nått mitt mål och står där på prispallen. Jag får också motivation när det hela tiden syns resultat på vågen och i spegeln. Men ibland svarar inte kroppen så bra på dieten, ofta på grund av stress. Då är det kroppens sätt att berätta att jag behöver skruva ner lite på tempot. Då kan faktiskt vila och sömn funka bättre än att pressa kroppen ännu hårdare. Efter vilan brukar motivationen komma tillbaka och psyket kännas starkare igen.

Lägger du upp träningen själv eller tar du hjälp av en coach?
– Jag har provat både att köra med och utan coach, och båda metoderna har för och nackdelar. Jag fick väldigt bra tävlingsresultat när jag jobbade tillsammans med en coach men jag kände mig också stressad av att coachas. Jag gillar att göra saker på mitt sätt och känner mig trygg i det då jag har lång erfarenhet av kost och träning, samt att jag tycker att jag känner min kropp bäst. I nuläget jobbar jag därför efter mitt eget upplägg.

Du är ensamstående mamma, hur går det ihop med dina tävlingar?
– Träning och hälsosam mat har som sagt alltid funnits naturligt i mitt liv och också i mina barns, så för dem är det inget konstigt att mamma tränar, och vi äter grönsaker och kyckling i princip varje dag med olika hälsosamma tillbehör. Att leva som ensamstående mamma kräver mycket planering även för de som inte tävlar, så dagarna är strukturerade in i minsta detalj för att jag ska hinna med att både vara mamma, sköta mitt jobb och umgås med vänner och familj.  Att klämma in träning i livspusslet är lika självklart för mig som mitt jobb. Under tävlingsdieten kliver jag upp innan barnen vaknat och kör mitt cardiopass, så jag är klar lagom till barnen vaknar. Eftersom jag jobbar med träning och driver eget företag har jag möjligheten att pussla ihop mina dagar själv, så då blir träningen mer lättillgänglig. Mina barn följer ofta med på gymmet, antingen får de vara på barnpassning eller följa med till gymmet och aktiveras. Allt handlar om planering och hur högt jag värderar min träning. Nackdelen med tävlingssäsongerna är att jag blir väldigt trött i slutet av dieten, samt att det blir en del resande under säsongerna. Men på det stora hela tror jag att träningen gör mig till en bättre mamma eftersom jag mår bra av att ta hand om min kropp och därmed orkar mer och känner mig tillfreds med mig själv.

Har du några tips till någon som vill börja tävla i Bikini Fitness?
– Att tävla kräver 100 procent disciplin och lika mycket vilja. Många är oförberedda på hur jobbigt det faktiskt är att träna hårt och samtidigt ligga på ett konstant energiunderskott under flera veckor, ibland månader. Därför kan det vara bra att ta hjälp av en coach som har erfarenhet av Bikini Fitness.

 

  • Bikini Fitness
    Bikini Fitness är en tävlingsform som har funnits i Sverige sedan 2013. Tävlingen går ut på att deltagarna visar upp sin fysik iklädda bikini och högklackade skor. Fysiken ska vara feminin och symmetrisk, och varken för muskulös eller för mjuk. I bedömningen ingår helhetsintrycket, och därför ska även posering, smink och hår tas i bedömande.

 

Fakta
Ålder: 35 år.
Bor: Lidingö.Yrke: Personlig tränare, kostrådgivare, föreläsare.
Bästa merit: 1:a plats på Arnold Classic Europe 2014.
Instagram: @fridasweb
Hemsida: Fridasweb.com

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.