Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Aktuellt

Svininfluensa allt vanligare

Efter att en man i 35-årsåldern avlidit till följd av svininfluensa flaggar nu Smittskyddsinstitutet för att sjukdomen kan vara på uppgång i Sverige.

– Det är fruktansvärt tragiskt när en ung människa dör på det här sättet. Men influensan kan fungera så, den är väldigt oförutsägbar, säger Ulf Nyberg, chefläkare på Skaraborgs sjukhus, till SvD.

Under säsongen 2010/2011 och 2011/2012 förekom väldigt få fall av svininfluensan. Det berodde på att så många svenskar var immuna efter att redan ha haft sjukdomen eller att de var vaccinerade. I årets säsongsinfluensa har dock antalet anmälda fall ökat. Det är möjligt att vaccinationsskyddet från 2009 har sjunkit så pass mycket att många nu kan vara mottagliga för att bli infekterade med svininfluensan.

Annons

Så här undviker du att bli smittad av eller smitta andra med influensa:
• Undvik nära kontakt med andra personer, som att ta i hand eller kindpussas.

• Tvätta händerna ofta. Använd gärna handsprit som komplement till handtvätt.

• Tvätta händerna innan du rör vid ögon, näsa och mun.

• Undvik nära kontakt med personer som du vet är sjuka.

• Hosta eller nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som du genast spolar ner i toaletten eller slänger i en soppåse.

• Vistas mycket utomhus.

 KÄLLA: VÅRDGUIDEN STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING
Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.