Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Aktuellt

Tappa kilon med nya GI-metoden

Vi känner alla till GI vid det här laget, men vet du vad GB innebär? Förkortningen GB står för glykemisk belastning – man skulle kunna beskriva det som att GB tar GI till en ny nivå, i och med att termen både tar hänsyn till vad du äter och hur mycket du äter.

Det är kostrådgivaren Ulrika Davidsson som tillsammans med GI-profilen Ola Lauritzson lanserar begreppet i sin nya bok, Den Nya GI-metoden, som ytterligare ett verktyg för att kunna äta god och vällagad mat, även om du vill tappa överflödiga kilon.

GI-tänket går ut på att äta mat som balanserar blodsockerkurvan, men ett problem har hittills varit att värdet kan bli missvisande om ett livsmedel innehåller mycket vatten, eftersom det då får ett högre GI-värde än det kanske förtjänar. Ett exempel är potatis som har ett högt GI-värde men ett lågt GB-värde, eftersom den innehåller en ganska hög andel vatten – vilket i sin tur ger bra mättnadskänsla men inte särskilt stor blodsockersvängning.
I boken får du lära dig mer om begreppet och om hur GB tar hänsyn till ditt totala kolhydratsintag under dagen. Hälsa & Fitness ger dig dock redan nu ett smakprov på de recept som boken erbjuder. Laga, ät och njut!

soppa

Tomatsoppa och smörgås med tonfiskröra:

4 portioner

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

Annons

2 burkar krossade tomater à 400 g

2 buljongtärningar med smak av vitlök och persilja

5 dl vatten

Salt och svartpeppar

1/2 dl hackad persilja

50 g rostade pinjenötter

 

Smörgås med tonfiskröra:

1 burk tonfisk i vatten

1/2 dl gräddfil

1/2 dl majonnäs

1/2 dl hackad purjolök

1/2 rödlök, finhackad

Salt och svartpeppar

4 skivor grovt rågbröd

Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja i en kastrull och bryn löken i några minuter. Tillsätt krossade tomater, buljongtärningar och vatten. Låt koka upp och smaka av med salt, peppar och persilja. Mixa till en slät soppa med en stavmixer eller häll över soppan i en matberedare och mixa. Låt soppan koka upp igen och smaka av med salt och peppar. Häll upp i glas eller skålar och toppa med pinjenötter och lite persilja. Häll av vattnet från tonfisken och lägg bitarna i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna, rör om och smaka av med salt och svartpeppar. Fördela röran på rågbröd. Servera tillsammans med soppan.

AV: Emma Samuelsson FOTO: Malte Danielsson

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.