Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

4 smarta steg för att minska avundssjuka

avund

Avundsjuka och svartsjuka förväxlas ofta, men enligt Patricia Polledri som skrivit boken Envy in Everyday Life (169 kronor, adlibris.com), är de väldigt olika. ”Avundsjuka, eller missunnsamhet, uppstår när en person känner att de saknar något som en annan person har, och önskar att den personen inte hade det”, säger hon. Om du exempelvis inte har fått den familj du önskat kanske du känner missunnsamhet gentemot en kompis som har två fina barn. Eller om du inte är nöjd med ditt utseende kanske du är avundsjuk på en vän som kan äta precis vad hen vill utan att gå upp i vikt. ”Svartsjuka uppstår när du är rädd för att förlora, eller redan har förlorat, en viktig relation till någon du känner dig hotad av”, säger Polledri. ”Det omfattar känslan av att blir arg över att bli sviken samt osäkerhet.”

SKADLIG INVERKAN
Att fokusera på det man inte har kan göra stora skador på självförtroendet. Man kan exempelvis känna skam för att man är missunnsam, vilket leder till dålig självkänsla, säger Polledri. Det kan även göra att man tappar taget om det som egentligen är viktigt, vilket i slutändan kan göra att man mår ännu sämre. ”Om man till exempel känner avundsjuka på jobbet kan arbetsprestationerna få lida. Det kan vara skadligt för karriären och hela företaget”, säger Polledri.

4 smarta steg för att minska avundssjuka

Annons

1. våga berätta
Det första steget är att erkänna avund-
sjukan för dig själv. ”Att förneka eller dölja avundsjukan gör bara problemet värre”, förklarar Polledri. Du kanske skäms över hur du känner, men kom ihåg att det är en helt naturlig känsla som vi alla upplevt någon gång i livet. Prata gärna med en nära vän om hur du känner – du kommer alldeles säkert känna lättnaden efteråt.

2. VISA TACKSAMHET
Flytta nu uppmärksamheten bort från personen eller personerna som du är avundsjuk på och till dig själv. Ibland är avundsjukan en ursäkt för att inte behöva tänka så mycket på sitt eget liv. Ge dig själv ett peptalk och istället för att tänka på vad du saknar ska du nu tänka på vad du faktiskt har. Skriv ner en lista över det du är tacksam för – från din kärleksfulla partner och ditt givande jobb till din vältränade kropp eller fantastiska yogalärare. Lägg till saker på listan allt eftersom.

3. FOKUSERA PÅ HUR LÅNGT DU KOMMIT
Börja bygga upp ditt självförtroende och ta kontrollen över ditt liv genom att se till vad du har åstadkommit. Du kanske lyckades hålla dig till en hälsosam kost och gick ner de där extrakilona, eller lyckades lösa ett komplicerat problem tillsammans med en kollega, eller hjälpte en vän som hade det jobbigt. Skriv en lista över dessa och förklara vilken roll du spelade i det hela – istället för att skriva ”jag gick ner extra-
kilona” ska du exempelvis skriva att du höll dig till programmet även när du var stressad på jobbet och nådde din idealvikt. Det kommer få dig att inse dina egna färdigheter och kvaliteter och hjälpa dig att stänga av avundsjukan.

4. SÄTT NYA MÅL
Blicka nu framåt. Istället för att fokusera på andra ska du grubbla på hur du själv kan bli lyckligare. Här kan det hjälpa att fundera över vad du vanligtvis är avundsjuk över hos andra. Om du är avundsjuk på din väns karriär kan du fundera på vad du kan göra för att känna dig mer nöjd med din egen. Reflektera helt enkelt över hur dina känslor kan hjälpa dig att förstå vad du behöver i ditt eget liv och på sätt fylla tomrummen.

 

TEXT: Charlotte Haigh MacNeil och Lisa Degerlund. FOTO: iStock

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.