Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

Du mår som du rör dig!

mår-som-du-rör-dig

Hemligheten bakom god hälsa och ett långt liv? Svaret handlar inte bara om att träna, utan beror mycket på hur och på vilket sätt vi rör oss i vardagen.

Så, du tränar på gym tre gånger i veckan och springer någon runda på helgen. Toppen! Men även om din träningsrutin sitter som en smäck så finns det risk för att du inte rör dig tillräckligt i vardagen för att ha bästa möjliga förutsättningar att optimera din hälsa – åtminstone inte om du har ett stillasittande jobb. Katy Bowman är en amerikansk forskare som skrivit boken Move Your DNA (195 kr, bokus.com), och hon menar att vi människor har ett fysiskt behov som går ända ner på cellnivå att röra på oss regelbundet. Om vi inte rör på oss, löper vi stor risk att bli sjuka eller utveckla en rad olika sjukdomar. Kroppen består av omkring 600 olika skelettmuskler som är utformade för att vi ska kunna lyfta, böja, vrida och röra oss i en mängd olika vinklar, för att kunna överleva och fungera i vardagen. Problemet? Vår moderna livsstil gör oss allt latare. Till skillnad mot våra förfäder, rör vi oss i en omgivning där vi ständigt har tillgång till digital teknik, bekväma möbler, bilar och andra transportfordon – det vill säga all komfort som hindrar oss från att röra på oss i vardagen på det sätt som det ursprungligen var tänkt, menar Bowman. ”Vi frångår mer och mer våra naturliga instinkter, och istället väljer vi ofta att röra oss så lite som möjligt.”

Istället för att se motion och rörelse som en frivillig aktivitet, menar Bowman att vi borde se på motion på samma sätt som mat – något som är livsnödvändigt, som vi behöver regelbundet för att överleva och som vi helst bör försöka maximera ur hälsosynpunkt varje gång vi får tillfälle. ”Rörelse är likt en form av näring som behövs för att cellerna ska hålla sig friska”, säger Bowman. ”Regelbunden motion är vad som driver de viktigaste fysiologiska processerna i kroppen. Allt som vi kan ta oss för med vår kropp kräver en form av rörelseenergi, som initieras av skelettmuskler”, förklarar hon. ”En timmes träning en dag då du i övrigt sitter stilla – på jobbet, i bilen och i soffan hemma på kvällen – är helt enkelt inte nog för att kroppen ska må bra. Det är ju så klart ett plus att du får till den där timmens aktivitet, men den väger inte automatiskt upp för alla de andra timmarna av stillasittande.”

Annons

Hur många timmar under en dag befinner sig dina bakre lårmuskler pressade mot en stolsits? Hur påverkar detta konstanta tryck de blodkärl som leder ner till fötterna och nerverna i bäckenbotten? På vilket sätt påverkas din kropp av trycket när du sover på en sida en hel natt? Har du svårt att sova bekvämt i en annan säng eller på en annan kudde än du normalt gör? Då är detta ett tecken på att mindre leder i din kropp har blivit stela.

Så, i värsta fall kan det faktum att du tränar intensivt ett par tre gånger i veckan faktiskt vara till din nackdel. Det kan invagga dig i falsk trygghet om att du rör på dig tillräckligt.

Låt oss säga att du cyklar eller joggar regelbundet – under dessa pass utnyttjar du bara vissa muskelgrupper, och bara dessa delar av kroppen drar nytta av fördelarna med att du rör dig, förklarar Bowman. ”På sikt kan det dessvärre bli så att om vissa muskelgrupper belastas betydligt mer än andra, så uppstår det en obalans där en skada kan utvecklas. Var därför noga med att variera din träning.”

Föreställ dig skillnaden mellan en medelmotionär idag (som motionerar cirka 300 minuter i veckan) och en jägare eller samlare som historiskt sett i princip var tvungen att vara i rörelse dagen lång för att överleva. ”Skillnaden i hur dessa olika rörelsebeteenden påverkar leder och vävnader är enorm”, säger Bowman.

Att promenera är ett jättebra sätt att aktivera flera olika muskelgrupper samtidigt på ett skonsamt sätt. Bowman likställer powerwalks med att ge cellerna i kroppen en riktig festmåltid, och rekommenderar promenader som ett bra sätt att motverka skador och förslitningar i kroppen. ”Men kom ihåg att du inte får samma effekt om du går två mil på en gång och sedan inte rör på dig mer den veckan, försök att sprida ut tillfällena då du motionerar.”

 

AV: Jane Murphy och Emma Samuelsson FOTO: Thinkstock

 

Tags : vardagsmotion

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.