Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

Skadar den digitala livsstilen din hälsa?

skarm

Ansträngda ögon? Återkommande huvudvärk? Sömnlöshet? Det kan bero på dina digitala vanor – så här gör du för att undvika de digitala skadorna.

SKÄRMÖGON
Många som har kontorsjobb drabbas av någon form av ögonproblem på grund av all den tid de spenderar framför datorskärmen. Symptomen? Torra, trötta ögon, suddig syn och huvudvärk på grund av att man inte blinkar tillräckligt ofta. När man tittar på digitala skärmar minskar många mängden blinkningar med hela två tredjedelar. ”Att blinka är nödvändigt för ögonhälsan eftersom det ger fukt åt hornhinnan och avlägsnar smuts”, säger optikern Francesca Marchetti. ”Det transporterar även näringsämnen, mineraler och andra fördelaktiga ämnen till ögats yttre skikt.”

Regelbundna pauser är nyckeln till att undvika överansträngning av ögonen och allra bäst är att använda den tiden till att göra ”ögonyoga”. Detta innebär att man gör enkla övningar som gör att ögonen slappnar av och återhämtar sig. Ett exempel? Håll en penna på armlängds avstånd och fokusera blicken på spetsen samtidigt som du sakta för pennan närmare och närmare näsan. Upprepa fem till tio gånger. Detta stärker ögonmusklerna.

De som använder kontaktlinser löper störst risk att få torra ögon eftersom linserna kan ha den effekten. Det finns dock särskilda linser för torra ögon, så satsa på sådana om du lätt drabbas av torrhet.

TEKNIKNACKE
Många unga lider idag av nack- och ryggvärk och enligt Hjärt-Lungfonden visar nya undersökningar att människor i Sverige är mer stillasittande än i andra delar av världen. Detta beror till stor del på vår stillasittande livsstil och i synnerhet användningen av surfplattor och smartphones. Upprepade rörelser och överanvändning kan dessutom leda till förslitningsskador i överkroppen.

Annons

Så hur skyddar man sig från det? ”Se till att handen du använder till datormusen kan röra sig fritt så att alla muskler aktiveras”, säger kiropraktorn Joanna Lowry-Corry som arbetar vid London Wellness Centre. ”Rulla axlarna framåt och bakåt varje timme för att säkerställa att musklerna får känna på hela rörelseomfånget. Prova även att sova på rygg. Detta främjar djupare andetag och förhindrar överrotering av huvudet och tryck på nacken, vilket i sin tur minskar belastningen på muskler och leder.” Och om du kollar mailen eller sociala medier på din smartphone ska du hålla den på ögonnivå, istället för att böja dig ner över mobilen och riskera att översträcka nacken. Om du försöker prata i mobilen samtidigt som du gör annat ska du heller inte hålla fast mobilen mellan öra och axel, utan istället använda dig av telefonens högtalarfunktion.

Det hjälper dessutom att stå upp 15 minuter i timmen under arbetsdagen, för den som har möjlighet. Det allra bästa är att be om ett höj- och sänkbart skrivbord på jobbet. En ergonomisk mus och tangentbord är också en bra investering.

SKÄRMBRÄNNAN
Om man använder sin surfplatta eller smartphone utomhus på sommaren, eller på solsemestern, ökar risken för att bränna sig i solen. ”Att använda digitala enheter utomhus ökar risken för farliga UVA- och UVB-strålar på grund av att skärmen reflekterar ljuset från solen”, förklarar dermatologen Justine Hextall. Så begränsa ditt användande och glöm inte solkrämen.

Det finns dessutom forskning som föreslår att ljuset från digitala skärmar, som kallas högenergiljus eller blått ljus, kan penetrera djupt in i huden och orsaka linjer och rynkor samt vara skadligt för ögonen. Det rekommenderas därför att man sitter på armlängds avstånd från datorskärmen och det kan även vara en god idé att införskaffa terminalglasögon.

SÖMNLÖSHET
Väldigt många sover med mobilen påslagen alldeles bredvid sängen, eller till och med i sängen. Detta kan störa sömnen, vilket i sin tur kan leda till olika hälsoproblem så som hjärtsjukdomar och ångest.

Enligt Neil Shah från den stressbekämpande organisationen Stress Management Society, ska man försöka hålla de digitala skärmarna borta från sovrummet. ”Det är mycket svårare att uppnå djup REM-sömn när man utsätts för blåljusstrålning alldeles innan läggdags och att ha mobilen liggandes vid sängen är särskilt illa. Så om man vill sova gott är det bäst att lämna tekniken utanför sovrummet.”

Behöver du kolla mobilen sent på kvällen? Då kan du ta hjälp av vissa appar med blåljusfilter som ger dig ett mer rött och avslappnande ljus innan läggdags. Annars kan du investera i ett skärmskydd som man sätter på skärmen för att blockera det blå ljuset.

NOMOFOBI
Ja, rädslan att inte vara anträffbar via sin mobil har faktiskt ett namn. De allra flesta av oss kollar mobilen minst en gång i timmen och många av oss håller ständig koll. ”Vårt ökande mobilberoende påverkar vårt mentala välbefinnande”, varnar psykologen Chireal Swallow. ”Ju mer tid vi spenderar med mobilen, desto mer avskärmade  från verkligheten blir vi. Vi tappar fokus på det som händer här och nu och uppmärksammar istället vad andra gör. Vi blir oroliga, vilsna och deprimerade när vi inte har tillgång till mobilen och genom att läsa andra människors uppdateringar på sociala medier upplever vi att andra har ett roligare liv än oss.”

Lösningen, enligt Swallow, är att vara striktare med sig själv. ”Sikta på att endast kolla mobilen två gånger om dagen. Slå av den eller lämna den hemma när du går hemifrån. Begränsa dig själv till 20 minuter sociala medier om dagen och kolla aldrig jobbmailen hemifrån. Lär dig att leva i nuet, skratta mer och umgås så mycket du kan.” Bra tips tycker vi, men man kanske får utöka skärmtiden något i alla fall.

 

FOTO: iStock
* Siffrorna har tagits fram av Samsungs Technonomic Index.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.