De vackra, stora bladen täcker trädgårdslanden hos var och varannan, och de ljusröda stjälkarna är packade med kalcium, kalium och antioxidanten lutein. Men förutom till paj och kräm, vad kan man egentligen använda rabarber till?
1 Skölj, skala och tärna rabarberstjälkarna, ringla över flytande honung och sätt in i ugnen på 230 grader i cirka fem minuter. Låt den mjuka rabarbern svalna och blanda ner den i en sallad tillsammans med rucola, valnötter, getost och russin. Servera med en vinägrett.
2 Gör en kompott att servera till gröten eller yoghurten genom att rosta tärnad rabarber (cirka 700 gram) tillsammans med ett par rågade teskedar socker (eller använd motsvarande mängd för stevia eller xylitol), lite riven ingefära samt saften från en stor apelsin. Tillaga i ugnen på 180 grader i 30–40 minuter.
3 Hört talas om coleslaw på rabarber? Det är faktiskt jättegott, och perfekt att servera till exempelvis grillad makrill. Skiva 150 gram rabarber och blanda med 150 gram rädisor samt tunt, tunt skivad fänkål. Pressa över saften av en citron och blanda noggrant. Tillsätt två teskedar socker för en lätt sötma och krydda med salt och peppar.
AV: Emma Samuelsson