Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

4 av 10 äter för mycket socker

socker
Att äta mycket socker kan ge en mängd olika konsekvenser som vi kanske inte tänkt på.

 

Sockerdebatten är het, och hela tiden diskuteras hur mycket socker vi bör äta. Vi reder ut sockerdjungeln åt dig, läs vidare för att få svar på hur mycket socker du kan äta utan att riskera hälsan och hur du ska göra för att minska på det tillsatta sockret.

Världshälsoorganisationen WHO hade tidigare en rekommendation om att max tio procent av energin man får i sig från mat bör komma från socker. Förra året kom de ut med nya rekommendationer – sockerkonsumtionen ska minskas till max fem procent. Enligt WHO kan en minskning av sockerkonsumtionen leda till flera fördelar på folkhälsonivå – bland annat kan det motverka fetmaepidemin och minska förekomsten av karies. Fem procent motsvarar ungefär 25 gram socker för vuxna och 12 gram för barn. De här rekommendationerna gäller dock bara för tillsatt socker, och inte det naturliga socker som finns i bland annat grönsaker, frukt och mjölk.

Annons

Hur mycket socker?
Men Livsmedelsverket har inte nappat på de nya rekommendationerna, deras riktlinje är fortfarande att vi bör få i oss max tio procent av energin från tillsatt socker. Det betyder att vi kan äta 50 gram socker om dagen utan att överstiga gränsen, vilket alltså är dubbelt så mycket som WHO rekommenderar. Ändå är det många som har svårt att hålla sig under den gränsen – hela fyra av tio svenskar får i sig mer tillsatt socker än rekommenderat per dag. Det låter kanske inte så krångligt, för att nå upp till det målet är det väl bara att äta mindre socker? Men det är inte så lätt som det låter. Det kan till exempel vara svårt att ta reda på hur mycket tillsatt socker en produkt verkligen innehåller, även om du läser näringsinnehållet på förpackningen. Där står det nämligen hur mycket socker produkten innehåller totalt, men där räknas även naturligt förekommande sockerarter in. Kollar du till exempel på en naturell kvarg utan socker kommer du se att den innehåller runt tre gram socker. Det betyder dock inte att du behöver sluta äta det eftersom de tre grammen kommer från naturligt mjölksocker och är alltså inte det du behöver dra ner på enligt Livsmedelsverket och WHO.

Sunt förnuft
Om du står där i affären och vill ta reda på om en produkt innehåller för mycket socker kan det därför vara lättare att ta en titt på ingredienslistan. Står socker, sukros, sirap, fruktos, honung, dextros eller glukos tidigt i ingredienslistan? Då kan du vara säker på att varan innehåller en hel del tillsatt socker. Du behöver dock inte stå där i affären och lusläsa förpackningarna på alla varor du köper, lite sunt förnuft kommer ta dig långt här. Satsa på att få i dig en stor del av ditt energiintag från naturliga och oprocessade livsmedel som frukt, grönsaker, bär, naturella mejeriprodukter och nötter samt kött, fisk, fågel och ägg som du lagar från grunden. Även om du inte har full koll på det exakta näringsvärdet på allt du äter så kommer du inte få i dig några högre halter av tillsatt socker. Den stora debatten om ”det dolda sockret” är nämligen lite överdriven, för det är inte det sockret som står för den höga konsumtionen. Det är framför allt det uppenbara sockret i godis, efterrätter och läsk som bidrar med den största andelen socker i kosten. Men om du använder sunt förnuft, lagar den största delen av din mat från grunden och undviker att dricka sockersötad dryck så kan du vara säker på att du inte ligger i riskzonen.

 

AV: Amanda Hamilton och Sara Dahlström FOTO: Thinkstock

 

Tags : Socker

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.