Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

7 anledningar att äta choklad

choklad

Kakaobönan har många dolda fördelar för både det inre och det yttre – här avslöjar vi några av dem.

Vi är en chokladälskande nation. Enligt senaste siffrorna äter vi sju kilo choklad per person och år, vilket innebär att vi är bland de länder som äter mest choklad i världen. Men förutom att det smakar gott visar forskningen även att denna bruna delikatess också medför imponerande hälsofördelar för både in- och utsidan. Då pratar vi såklart om mörk choklad av god kvalitet, med högt kakaoinnehåll, istället för de massproducerade chokladkakorna som ofta innehåller socker, en ytterst liten mängd kakao och en rad andra ingredienser.

Anledningen till varför choklad har fått sin superfoodstämpel beror på huvudingrediensen kakao. Enligt ORAC-skalan – en metod för att mäta antioxidanter i bland annat livsmedel – innehåller kakao fler antioxidanter än både blåbär och hallon.

”Kakao hänvisar till den råa bönan eller dess kallpressade form, medan kakaopulver är det rostade pulvret som återstår efter att fettet, kakaosmöret, pressats ut ur kakaomassan”, säger näringsfysiologen Angelique Panagos. För att få ut så mycket som möjligt av chokladens hälsofördelar bör du satsa på choklad med så mycket kakao som möjligt, och ju färre tillsatser desto bättre. Håll dig till 15 gram raw eller mörk choklad om dagen för flest hälsovinster, utan risk för viktuppgång eller blodsockerfall.

Därför har svenskarnas favoritgodis fått superfoodstatus.

Annons

1. KICKSTARTAR TRÄNINGSPASSET
Vill du ta din träning till nästa nivå? Testa en ruta mörk choklad! Tidigare i år bevisade forskare vid Kingston University i London att mörk choklad förbättrar både uthållighet och prestation, tack vare ett fytonäringsämne vid namn epicatechin, som finns i kakao. Epicatechin höjer energinivåerna och gör att det produceras mer salpetersyra i blodkärlen, vilket förbättrar blodflödet och hjälper kroppen att använda syret mer effektivt. I studien kunde cyklister som ätit 40 gram mörk choklad dagligen i två veckor cykla både längre och hårdare, men med mindre ansträngning. Håll dig dock till mörk choklad, eftersom mjölkchoklad innehåller mindre epicatechin.

2. HJÄLPER MOT MENSVÄRK
Det finns en anledning till att hälften av alla kvinnor är sugna på choklad under sin menstruationscykel. ”Kakao kan öka utsöndringen av endorfiner, vilket minskar smärtupplevelsen och gör att kramperna blir lättare att hantera”, säger Panagos. Choklad innehåller dessutom magnesium, vilket gör att musklerna slappnar av. Det dagliga rekommenderade intaget av magnesium är 270 milligram, så om du kämpar med PMS-besvär varje månad kan du testa att mumsa på några rutor mörk eller raw choklad. Du kan även boosta kroppen med bladgrönsaker, nötter och frön, som också är rika på magnesium.

3. GÖR ATT DU MÅR BRA
Enligt forskning mår man bra av att äta lite choklad när man är ledsen. ”Kakao innehåller mycket tryptofan, som är ett utgångsämne vid kroppens tillverkning av serotonin – signalsubstansen som gör oss glada och på gott humör”, säger Panagos. Raw kakao innehåller dessutom fenyletylamin – ett ämne som ger den där varma, kärleksfulla känslan. Toppa gröten med riven choklad, mumsa på lite kakaonibs när suget sätter till eller blanda ihop fyra matskedar chiafrön, två och en halv deciliter kokosmjölk, en tesked raw kakaopulver, en tesked honung och en nypa kanel. Smaskens!

4. BOOSTAR DITT IQ
Japp, choklad kan göra dig smartare! Enligt en studie som gjorts vid Northumbria University i Storbritannien förbättrades hjärnprestandan när studiedeltagarna drack en varm chokladdryck innehållandes 500 milligram av antioxidanten flavanoler. ”Flavanoler arbetar i de områden av hjärnan som förknippas med inlärning och minne, särskilt hippocampus, och minskar dessutom inflammationer i nerverna”, förklarar Panagos. Det anses vara tillräckligt att äta mörk choklad en gång i veckan för att förbättra sina kognitiva funktioner.

5. VRIDER TILLBAKA TIDEN
Om en hy utan rynkor står högt upp på din önskelista kan choklad vara till hjälp även här. ”Kakao innehåller stora mängder fenoliska antioxidanter – ämnen som bekämpar oxidativ stress och cellskada och håller oss sunda och vackra på både in- och utsidan”, säger Panagos. Forskning som publicerats i Journal of Cosmetic Dermatology visar att choklad som är rik på flavanoler (bitter mörk eller raw choklad) hjälper huden att skydda sig från skadliga UV-strålar, reducerar åldrande i förtid och minskar ojämnheter i huden som exempelvis solfläckar.

6. FÖRBÄTTRAR HJÄRTHÄLSAN
Att stoppa sötsuget med lite choklad kan även vara bra för hjärtat, tack vare att kakao innehåller så mycket flavonoider. ”Flavonoider främjar hjärthälsa genom att öka blodcirkulationen, vilket förbättrar blodflödet till hjärtat och sänker blodtrycket”, säger Panagos. En ganska lätt åtgärd för att ge sitt hjärta lite kärlek, va?

7. BEKÄMPAR FETTBILDNING
Tro det eller ej, men att äta choklad kan faktiskt hjälpa dig att gå ner i vikt. I bästsäljande boken The Sirt Food Diet förklarar författarna Aidan Goggins och Glen Matten att choklad är en särskild superfood som aktiverar sirtuinerna – en grupp proteiner i kroppen som krymper fettceller och kickstartar ämnesomsättningen. Dieten de beskriver handlar om att begränsa kaloriintaget och äta en kost rik på sirtuiner – något de kallar ”sirt food” – för att få bästa möjliga viktnedgångsresultat.

 

Foto: Getty Images

 

Tags : Chokladkakao

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.