Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Enkel dipp på rödbetor

rödbetshummus

 

RECEPT PÅ RÖDBETSHUMMUS
Till cirka 600 ml

4 medelstora rödbetor med skal, skrubbade
2 msk extra virgin olivolja
Havssalt efter smak
4 msk tahini (sesampasta)
4 msk färskpressad citronsaft
1–2 vitlöksklyftor, grovhackade

Annons

TIPS: Eftersom vitlöken är rå ger det hummusen en stark vitlökssmak. Om du vill ha en mildare smak kan du bara ta en klyfta eller rosta vitlöken i ugnen på förhand.

1. Sätt ugnen på 190 °C. Gnugga rödbetorna med olivolja och lite havssalt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i ungefär en timme, tills du lätt kan trycka en provsticka genom dem. Låt dem sedan svalna något.

2. När rödbetorna har svalnat så pass att du kan hålla i dem kan du gnugga av skalet med hjälp av en ren kökshandduk (tänk på att rödbetorna kommer färga den) eller med en potatisskalare.

3. Grovhacka sedan rödbetorna och lägg dem i en matberedare med resten av ingredienserna. Mixa tills blandningen är len och fin.

4. Servera med krispiga grönsaksstavar eller en brödbit. Du kan förvara den i kylen i upp till fem dagar.

 

Receptet har hämtats ur Eat Drink Shine av Jennifer, Jessica och Jill Emich (208 kronor, bokus.com). Foto: Eva Kolenko. Övrig text: Mary Comber och Lisa Degerlund.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.