RECEPT PÅ RÖDBETSHUMMUS
Till cirka 600 ml
4 medelstora rödbetor med skal, skrubbade
2 msk extra virgin olivolja
Havssalt efter smak
4 msk tahini (sesampasta)
4 msk färskpressad citronsaft
1–2 vitlöksklyftor, grovhackade
TIPS: Eftersom vitlöken är rå ger det hummusen en stark vitlökssmak. Om du vill ha en mildare smak kan du bara ta en klyfta eller rosta vitlöken i ugnen på förhand.
1. Sätt ugnen på 190 °C. Gnugga rödbetorna med olivolja och lite havssalt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i ungefär en timme, tills du lätt kan trycka en provsticka genom dem. Låt dem sedan svalna något.
2. När rödbetorna har svalnat så pass att du kan hålla i dem kan du gnugga av skalet med hjälp av en ren kökshandduk (tänk på att rödbetorna kommer färga den) eller med en potatisskalare.
3. Grovhacka sedan rödbetorna och lägg dem i en matberedare med resten av ingredienserna. Mixa tills blandningen är len och fin.
4. Servera med krispiga grönsaksstavar eller en brödbit. Du kan förvara den i kylen i upp till fem dagar.
Receptet har hämtats ur Eat Drink Shine av Jennifer, Jessica och Jill Emich (208 kronor, bokus.com). Foto: Eva Kolenko. Övrig text: Mary Comber och Lisa Degerlund.